Salı, Mayıs 13, 2025

Son Yazılar
>> İngiltere'nin DNA'sı değişecek  >> Üstün Yetenekle Başa Çıkmak  >> Gerçeklerle Yüzleşmek  >> Maslow Amca ve Futbol Bağlamı  >> Beşiktaş Gururlu Fenerbahçe Mutlu  >> BİR IVERSON VAR BENDEN İÇERÜ…    

19 Eylül 2014 Cuma

Sporun Elektroniği Mi Olurmuş ?



      Bu yazımda geçtiğimiz günlerde beni hayli şaşırtan, öğrendikten sonra sizlerle paylaşma isteği duyduğum bir konudan bahsedeceğim. Konumuz, Dünya’nın birçok yerinde olduğu gibi Türkiye’de de geniş kitlelere hitap eden bir akım olan “elektronik sporlar” kısa ifadesiyle      “e-spor”. Sporun elektroniği olur mu demeyin, olmuş hatta Gençlik ve Spor Bakanlığı bu oluşuma sporcu lisansı bile vermiş! İş bu noktalara vardığına göre bir göz atmakta fayda var deyip, konuya bir giriş yapalım.

     Öncelikle nedir bu e-spor? Hepimizin az çok aşina olduğu League of Legends, Dota2, Starcraft gibi strateji, rekabet, bireysel ya da takım çalışması temellerine dayanan dijital oyunlara e-spor adı verilmiş.

      Bu oluşum öncelikle Asya ülkelerinde başlamış ve yoğun ilgiden sonra tüm dünyaya yayılmış. Hatta öyle bir yayılmış ki her yıl büyük sponsorlar aracılığıyla geniş kapsamlı dünya kupaları gerçekleştirilmeye başlanmış ve milyon dolarlar kazanan profesyonel oyuncular olmuştur.



      Ülkemizde ise bu konuda ilk resmi adım olarak 2011 Yılı Ağustos ayında Spor Genel Müdürlüğüne bağlı olarak Türkiye Dijital Oyunlar Federasyonu (TÜDOF) kurulmuştur. 2013 yılında ise bu federasyon lağvedilip, e-spor Gelişmekte Olan Spor Branşları adı altında Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlanmıştır.

      Bakanlık bu işi resmileştirmek ve uluslararası boyuta taşıyabilmek için kendi oyuncularına sporcu lisansı sağlanmaya başlamış ve bu lisans sayesinde sporcular turnuvalar için vize sorunu yaşamamıştır. Ayrıca e-spor lisansı alabilmek de oldukça kolay. İllerde bulunan Gençlik Spor Müdürlüklerine, TC kimlik numarası, 2 adet vesikalık fotoğraf, tescil fişi ve sağlık raporu ile başvurarak ücretsiz bir şekilde lisansınızı çıkarabiliyorsunuz. Buradaki enteresan noktalardan biri ise sağlık raporunun ‘bilgisayar başında oyun oynamasına bir engel yoktur’ şeklinde çıkarılması ki buradan bile lisansın formalite icabı olduğunu düşünebiliriz.

Bu oluşumun neden spor adı altında değerlendirildiğine bakacak olursak, karşımıza birkaç ortak nokta çıktığını görebiliriz. Bunların bazıları;

·         Turnuvalar için takımların kurulması
·         Rekabete dayalı bir ortamda, taraftarlar önünde maçların yapılması
·         Oyuncuların düzenli antrenman ve çalışmalarının olması
·         Yüksek ödüllü liglerin bulunması şeklindedir.

       Fakat dijital oyunları bütün yönleriyle incelediğimizde bu özelliklerinin ‘spor’ olarak adlandırılması için yeterli olmadığı aşikar. Özellikle çağımızın problemi olarak düşünülen, gençlerin saatler boyunca hareketsiz bir şekilde bilgisayar başında geçirdikleri zamanın ve bu zaman süresince yaptıkları aktivitenin spor olarak adlandırılması ve oyuncularına ne amaçla olursa olsun sporcu lisansı vermek çok da desteklenecek bir durum değildir. Dijital oyunların spor adı altında resmileştirilmesinin sebebi olsa olsa daha fazla destek görebilmesini sağlamaktır diye düşünüyorum.
Toparlayacak olursak, e-spor çağımızın trendlerindendir fakat siz siz olun en gerçeğinden sporunuzu yapın, o vücudu çalıştırmayı unutmayın! Sağlıcakla kalın.


Merak edenler için:
2014 Ekim ayında Güney Kore’de yapılacak olan League of Legends Dünya Şampiyonasına genel bir bakış:





Bu yıl Türkiye’yi temsil edecek takım olan Dark Passage

                                                  
                                                                                                                     Kübra Öztürk
                                                                                             kubra.ozturk.itu@gmail.com
                                                                                                           twitter: kbra_oztrkk

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Murat Çolakoğlu Seo Blogger Templates