İngiltere Futbol Federasyonu, 66'dan beri bir büyük turnuvada başarı elde edemeyen İngiltere Milli Takımı'nın gelecek büyük turnuvalarda beklentilerini artıracak yeni çözümler ortaya koydu. Perşembe günü açıklanan "İngiltere DNA Programı" Almanya ve Belçika modellerinden esinlenerek hazırlandı. Programın özü "İngiltere'yi üst düzey başarılara taşıyacak futbolcuların gelişiminde dünya çapında bir yaklaşım oluşturmak".
"England DNA" nedir?
U15 seviyesinden başlayarak A Milli Takıma kadar yükselmesi beklenen genç yıldız adaylarının aldığı eğitimi geliştirmek. Bu yaklaşım sayesinde tüm alt yaş kategorilerinin A Milli takım ile aynı oyun tarzını ve planını benimsemesini sağlamak.
Ele alınacak 5 ana madde var: Biz kimiz? Ne oynuyoruz? İngiltere'nin geleceği? Nasıl eğitiyoruz? Nasıl destekliyoruz?
İngiltere'nin 2014 Dünya Kupası'nın ilk iki maçını kaybetmesi tarihinde bir ilk oldu
Bu fikir nereden geldi?
Yaklaşık bir yıl önce bir futbolcunun u15 seviyesinden A Milli Takım'a çıkana kadar ne gibi aşamalardan geçtiği incelendi. İngiltere'nin nasıl oynamasını istediklerine, oyuncuların nasıl eğitildiğine ve nasıl desteklendiğine bakıldı. Erkek Milli Takımı'nın başındaki Roy Hodgson ve Kadın Milli takımının başındaki Mark Sampson Premier Lig ekiplerinin görüşlerini değerlendirdi. Bu metodu uygulayan ülkeler dikkatle incelendi ve en başarılı olan ülkeler ile İngiltere arasındaki farklar-ilişkiler masaya yatırıldı.
Genç futbolculara İngiltere adına forma giymenin keyifli bir iş olduğu düşüncesini yerleştirmek ve as takıma çıkmadan önce turnuva ortamını-heyecanını tatmaları planlanıyor. İngiltere adına forma giymenin onlar için ne anlam ifade ettiği sorulacak ve hatta hepsine İngiltere DNA programının anlamını taşıyan birer bileklik verilecek (çocuklar için bileklikte flaş bellek de olacak:)
Neler değişecek?
İngiltere'nin milli takımı her zaman tutku- savaşma ruhu ve mücadeleden ilham almıştır ancak bu yeni program ile birlikte bu özelliklerin yanına artık! yaratıcı ve teknik kapasitesi yüksek İngiliz futbolcuların da gelmesi bekleniyor.
Tüm ülkeler aynı sistemi mi kullanıyor?
Hayır. Sistemler değişebilir üzerinde oynamalar yapılabilir. İngiltere bu işi "İngiliz usulü" yapmayı planlıyor. Elit Gelişim Direktörü Dean Ashword : "Ülkeler birebir aynı düzende olmadığı için Almanya ve Belçika'da rahatça oturan bu sistemler bizim ülkemizde sıkıntı yaratabilir. Bunu zamanla gözlemleyip problem yaratan yanlarını kendimize göre yeniden kuracağız. Bu iki ülke federasyonlarından önemli insanlar bu konuda bizlere yardımcı olacak. Onların direktifleriyle ilerleyeceğiz. Örnek aldığımız iki felsefe, bizim kendi felsefemizi yaratmamıza yardımcı olacak." diyor.
Sadece futbol ile ilgili değil, futbolcuların okul eğitimleri ve sosyal hayatlarıyla da ilgilenilecek.
Anıl Güler
@anilgulerr
NOT: Yazı BBC'den Mike Keegan'a aittir. Ben sadece çevirdim.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder