Son Yazılar

Futbol

basketbol

diğer sporlar

10 Mart 2014 Pazartesi

Football Manager Gözlemci Rehberi

               
               O kadar gözlemcim var ama bir türlü genç yetenekleri önce ben bulamıyorum, mükemmel yetenek diye getirdik topa vurmayı bilmiyor, Buffon’un veliahttı kim olacak? İşte Football Manager oyuncularının scouting (gözlemleme) dertlerine çözüm olmasını istediğim rehberimde bu konulardan bahsetmek istiyorum.
                Öncelikle, bir gözlemcide olması gereken en temel özellikler “Oyuncu Yeteneğini Yargılama” ve “Oyuncu Potansiyelini Yargılama”. Bu iki özelliği minimum 15 olan bir gözlemci,  oyuncu hakkında yeterli bilgiyi size verebilir. Peki, ben başka ülkelere gözlemci gönderdiğimde yeterli olur mu derseniz, bu iki özellik pek de yeterli olmaz. Bunların yanında “Uyum” ve “Kararlılık” da gerekli olan özellikler. Uyum özelliğinin yüksek olması, gözlemcinin gittiği bölgeye çabuk adapte olmasına ve en kısa sürede size oyuncu bilgileri vermesinde yardımcı olurken, kararlılık özelliği de gittiği bölgeyi unutmamasından dolayı ilerleyen yıllarda o bölgede yapacağınız gözlemcilik çalışmalarında size yardımcı olacaktır.
                Bir de rakip takımı inceleyen gözlemcilerimiz var. Onları diğer gözlemcilerden farklı kılan en önemli özellikleri “Taktiksel Bilgi Birikimi”. Rakibi inceleyecek olan gözlemcilerde “Uyum” özelliğini aramak zorunda değilsiniz çünkü onlar rakibi incelerken daha çok taktiksel analiz yaparlar.
                Aşağıdaki tabloda verdiğim 3 gözlemci türü için özellikler bulunmaktadır, iyi oyunlar dilerim.
Özellikler
Sadece Rapor İstenenler
Gezerek Gözlemleme Yapanlar
Rakibi İnceleyenler
Pot. Değer.
GEREKLİ
GEREKLİ
GEREKLİ
Yet. Değer.
GEREKLİ
GEREKLİ
GEREKLİ
Kararlılık

GEREKLİ
GEREKLİ
Uyum

GEREKLİ

Taktiksel Bilgi


GEREKLİ


Oyundan bir gözlemci görüntüsü



Murat Çolakoğlu
İTÜ Şehir ve Bölge Planlama
Mail adresi: mcolakoglu45@gmail.com
Twitter: @mrtcolakoglu

1 yorum:

Murat Çolakoğlu Murat Çolakoğlu