Son Yazılar

Futbol

basketbol

diğer sporlar

10 Mayıs 2014 Cumartesi

İTÜ Hornets, Bayrak Kadınlara Emanet

Herkese merhaba, bu yazımda size Flag Football, yani bizde ki karşılığıyla Bayrak Futbolundan bahsedeceğim. Okulumuzda İTÜ Hornets ailesi tarafından geçen yıl kurulan takım, kadın oyunculardan oluşuyor. Pek yaygın olarak bilinmediğinden öncelikle nasıl bir spor olduğundan bahsetmek istiyorum. Tahmin edeceğiniz üzere bir takım sporu. Daha doğrusu Amerikan Futbolunun genellikle kadın ve çocuk oyuncular için uyarlanmış versiyonu. Daha nazik, daha az agresif.

Kurallar büyük ölçüde Amerikan futbolu ile aynı olmakla beraber, oyuncu sayısı 5 - 6 veya 7 kişi olarak değişebiliyor. 5 kişilik takım müsabakalarında, oyunda karşı takıma flag çekme haricinde herhangi bir fiziksel temasa izin verilmiyorken 6 veya 7 kişilik oynananlarda bir de blok yapılabiliyor. Amerikan futbolundan esas olarak ayrılan noktaları ise isminde de geçtiği üzere oyuncunun beline bağladığı flagler ve Amerikan futbolunda kullanılan ekipmanların olmayışı.






















Sayı yapmaya giden hücum oyuncusundan bayrak çekmeye bir örnek

Oyuna gelecek olursak; 35 yard genişliğinde, 45 yard uzunluğunda olan sahada 15 er dakikadan 2 yarı oynanıyor. Takım, ofans ve defans takımı olmak üzere 2 takımdan oluşuyor. Hücum takımı, sayı yapabilmek için koşu ya da pas oyunu oynayabiliyor. Koşu oyunu oyun kurucunun (quarterback) kendisinin topla koşmasıyla, ya da runningback’in topu oyun kurucudan alarak koşmasıyla gerçekleşiyor, bu kısımda bolca fake yapılıyor ve defans takımının oyunu anlamaması için çaba gerekiyor. Pas oyununda ise oyun kurucu topu alıp, rotalarını koşan receiver’lara pas atıyor. Hücum esnasında topu taşıyan kişinin flag'ının çekilmesi oyunun durmasını sağlıyor.























Sahada dizilişe bir örnek

Sayı (touchdown) yapabilmek içinse hücum takımının 45 yardlık bölümü geçmesi gerekiyor.(1 yard yaklaşık olarak 0.9 metre ) Her touchdown 6 puan olarak değerlendiriliyor. Oyun her durduğunda, ki bu bayrak çekilerek ya da topun düşmesiyle olabilir kaldığı noktadan tekrar başlıyor, 4 hakta ilk 15 yardlık bölüm alınırsa (firstdown) takım bir 4 hak daha kazanıyor ve 45 yard tamamlanmaya çalışılıyor. Fakat oyun kurucunun attığı pası, karşı takımın defansı keser ya da yakalarsa, top karşı takıma geçiyor ve onlara hücum hakkı doğuyor.

Topu taşıyan kişinin haricinde hücumda ki diğer oyuncular karşı tarafta bekleyen defans oyuncularına elleriyle blok yaparak mümkün olduğunca itekleyip topu taşıyan kişiye koşu yolu açmaya çalışıyorlar. Zaten oyunun da tek agresif kısmı burası oluyor. Bunun dışında daha çok taktiklere ve hıza dayanan bir spor.

Defans takımının yükümlükleri ise, elinde top olan oyuncunun flag’ını çekmek veya pas oyunu oynanıyorsa atılan pası keserek sayıya dönüştürmek şeklinde.

Şuan için Türkiye'de herhangi bir ligi bulunmamakla beraber, üniversiteler arasında yavaş yavaş yaygınlaşmaya başlayan bir spor dalı. Ligi olmamasına rağmen, takımlar kendi aralarında maçlar ayarlama yoluna gitmişler. Hatta geçtiğimiz nisan ayında İTÜ, Robert Koleji ve Yeditepe Üniversitesi arasında bir turnuva gerçekleştirildi. Mayıs ayı içerisinde ise İstanbul dışından diğer takımların da katılacağı daha geniş kapsamlı bir turnuva düzenlenmesi planlanıyor.


 Turnuva sonrası ( Hornets, Eagles and Bobcats )

























ITU HORNETS GIRLS FLAG FOOTBALL TEAM

Bu sporun zamanla daha da gelişmesini ve daha fazla takımla düzenli turnuvaların gerçekleşmesini umuyor, okul takımımıza desteğinizi bekliyoruz.
Şimdilik bu kadar, herkese bol sporlu günler.



Kübra Öztürk
İTÜ Gıda Mühendisliği
kubra.ozturk.itu@gmail.com.
Twitter: @kbra_oztrkk

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Murat Çolakoğlu Murat Çolakoğlu