Cuma, Temmuz 18, 2025

Son Yazılar
>> İngiltere'nin DNA'sı değişecek  >> Üstün Yetenekle Başa Çıkmak  >> Gerçeklerle Yüzleşmek  >> Maslow Amca ve Futbol Bağlamı  >> Beşiktaş Gururlu Fenerbahçe Mutlu  >> BİR IVERSON VAR BENDEN İÇERÜ…    

7 Nisan 2014 Pazartesi

Beyzbol Zamanı !

Amerikan Beyzbol Ligi’nde (Major Baseball League) hazırlık maçlarının ardından sezonun başladığı şu sıralarda, açılış haftasında, çoğunlukla filmlerde gördüğümüz ve özellikle Amerika’da çok yaygın olan geniş bir hayran kitlesine sahip beyzbola başlangıç için genel bilgiler vermek amacıyla bu yazıyı hazırladım. Tabii ki her şeyi bir anda anlatmak mümkün değil ama bu sadece bir başlangıç. Beyzbol oyununa ve kurallarına şöyle ufak çaplı bir bakış atarak “Beyzbol 101 “ ‘ e başlayabiliriz.

Öncelikle beyzbol sahasına ve sayının nasıl olduğuna bir göz atalım.

Beyzbol sahasında bir yakalayıcı bölgesi (catcher’s box )  bir atıcı tepesi (pitcher’s plate) bulunur. Ayrıca vurucunun topa vurduktan sonra erişmesi gereken 3 farklı kale vardır. (1st base, 2nd base, 3rd base). Bir çeyrek daire şeklinde olan sahanın 2 yanı faul bölgesidir ve vuruşun ardından oraya giden toplar faul olarak değerlendirilir ve vuruş tekrarlanır. Atıcıya yakın olan çim taraf, “iç taraf”(infield) olarak adlandırılır ve oraya gelen toplar genellikle savunma yapan takım için problem çıkarmaz ancak uzak olan çim taraf yani “ dış taraf” (outfield) hücumda olan takımlar için daha çok hedef olan taraftır ve sayı için iyi bir adım sayılır. “Sıradaki vurucu bölgesi”nde ( on-deck circle) hücum yapan takımın sırada topa vuracak oyuncusu bekler ve hazırlıklarını yapar. Asıl vurucunun olduğu yer ise “vurucu bölgesidir (Batter’s box). “Koç bölgesi”nde (coach’s box) ise hücumdaki takımın yardımcı koçları bulunur ve kalelere gelmiş olan oyunculara gerekli taktikleri rahatça verebilirler.

Oyunculara bakacak olursak, beyzbolun temelinde bir atıcının (pitcher) attığı topa, vurucunun (batter) iyi bir şekilde vurup, topu olabildiğince imkansız bir yere atarak, saha içindeki tutucuların (baseman) yakalayamamasını sağlamaktır. Oyunun başında takımlar tarafından oyuna başlayacak bir kadro ve bir atıcı belirlenir. Bu kadroda her takım için 9 oyuncu bulunur ve bunlar belli bir sıra içerisinde hakemlere verilir. Oyun içinde bu 9 oyuncu sırayla topa vurmak için vurucu kalesine gelir ve vuruşlarını gerçekleştirmeye çalışırlar. Ancak yazılan bu 9 oyuncu maça devam etmek zorundadır diye bir kaide yoktur. Her MLB takımı 25 kişilik bir kadroya sahiptir. Bunlar; 8 saha içi oyuncusu, 1 as ve 10 yedek atıcı, 2 iç , 2 dış alan tutucu yedeği, 1 yakalayıcı yedeği ve 1 de joker adam kadrodadırlar. Peki bu atıcı, tutucu veya yakalayıcı dediğimiz adamların görevi ve pozisyonları nelerdir ? Şimdi bunlara bakalım. 


Burada savunma yapan takımın sahaya dağılışını görüyoruz. “1” numara atıcının topu attığı atıcı tepesidir. “2” numarada yakalayıcı bulunur ve eğer ki vurucu topa vuramazsa veya atıcının attığı top yeterince iyi değilse topu yakalamak onun görevidir. “3”, “4” ve “5” numaralı oyuncular kalelerin savunucusu kabul edilebilirler. Arkadaşları yakaladıkları topları onlara ulaştırırlar ve onlarda hücum oyuncusundan önce kale taşlarına top ellerindeyken dokunup oyuncunun oyundan diskalifiye edilmesini sağlarlar. Bu yüzden diğer savunmacılara oranla daha kritik görevleri vardır. “6” numara ise vurucunun yakın mesafeye vurduğu topları karşılamaktan daha fazla sorumludur. Tam olarak vurucunun karşı tarafında yer alır ve yakaladığı topları kaleleri savunan arkadaşlarına olabildiğince çabuk bir şekilde ulaştırmaya çalışır. Aynı şekilde “7”, “8” ve “9” numara da uzun mesafeye gelen topları yakalayıp olabildiğince hızlı bir şekilde kaleleri savunan oyunculara ulaştırıp, hücum oyuncularının diskalifiye olmasını sağlamaya çalışırlar.

Yazı serisinin ilk parçasında sahayı, oyuncuları ve pozisyonlarla tanışmaya çalıştık. Sonraki yazılarda ise kurallar, takımlar, turnuvalar , efsanaler ve daha bir çok şey olacak. Takipte kalın ! 



Ertunç GÜZEL
İTÜ Makine Mühendisliği Öğrencisi
Mail Adresi: ertuncguzel@windowslive.com
Twitter : @ertuncella

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Murat Çolakoğlu Seo Blogger Templates