Pazar, Nisa 13, 2025

Son Yazılar
>> İngiltere'nin DNA'sı değişecek  >> Üstün Yetenekle Başa Çıkmak  >> Gerçeklerle Yüzleşmek  >> Maslow Amca ve Futbol Bağlamı  >> Beşiktaş Gururlu Fenerbahçe Mutlu  >> BİR IVERSON VAR BENDEN İÇERÜ…    

9 Mayıs 2014 Cuma

SPOR ANATOMİSİNE GÖRE VÜCUT TİPİMİZ HANGİSİ?

Spor ve egzersiz ana başlıklarından bahsettik sürekli. Ancak spor ve egzersizi onlarsız düşünemeyeceğimiz çok büyük bir galaksi var. İnsan anatomisi, fizyolojisi, beslenme, antrenman ve dinlenme. Bu yazıda size galaksimizin bir parçası olan anatominin küçücük bir kısmını anlatacağım. Spor anatomisine göre vücut tipleri…
     Yazımızın başında da dediğimiz gibi tüm kavramlar birbiriyle içiçe ve ayrılmaz bir bütün. Vücut tipleri de sadece anatomik bir durum değil; beslenme şekline, antrenmana ve dinlenmeye göre de değişebilen bir olgu. Belki aklınızda beslenme ve antrenmanla ilgili günlük hayattan birkaç örnek oluşmuştur. Dinlenmeyi de tek cümle ile özetlersek ‘Kaslar çalışırken değil, dinlenirken gelişir.’  şeklinde olur.
    Vücut tipleri anatomiye göre üç gruba ayrılıyor. Bunlar endomorph, mesomorph, ectomorph. İlk vücut tipimizden başlayalım.




   Endomorph vücut tipi armut şeklindedir. Yuvarlak kafa, geniş kalça ve omuzlar, öne ve arkaya doğru göre gelişen bir vücut, baldır ve kollarda yağlanmalar gözükür. Kol ve bacakları kısadır. İri bir görünümleri vardır ve metabolizmaları yavaştır. Yağ depolamada ‘Su içsem yarıyor.’  yakmada ise ‘Ne yapsam kilo veremiyorum.’  modundalardır. Bu vücut tipine sahip kişiler ağırlık kaldırma gibi güç gerektiren sporlarda başarılıdır. Body building ile uğraşan sporcuları düşünürsek aslında bu sporun boyu kısalttığını söyleyemez çünkü boyları kısa olan insanların başarılı olduklarını farkederiz. Bir ilginç bilgi ise şöyle. Bu vücut tipindeki insanların esprileri kaliteli, sevimli, rahatına düşkün ve eğlenmeyi seven karakter tipi gözleniyor. Riskleri de yok değil tabiki. Damar ve kalp hastalıkları riski, solunum problemleri ve cinsel isteksizliklere yol açabilir.
   Mesomorph vücut tipine geldi sıra.  Sıkı bir vücutları ve köşegen kafaları vardır. Geniş omuzlar, kaslı kol ve bacaklar, dar kalçalar, önden ve arkadan daralan vücut şeklinde tanımlanır. Çok az yağ oranları ve hareketli bir yaşamları vardır. Kıvraklık ve hız gerektiren sporlarda oldukça başarılılardır. Boyları, vücut yapıları ve kaslı vücutları herhangi bir spor branşından sıyrılmalarını sağlar. Zaten Allah vergisi böyle bir vücuda sahipseniz işiniz çok daha kolaydır. Bu vücut tipinin düşmanı hareketsiz yaşam, kötü beslenme ve az uykudur. Hareket üzerine döşenmiş bu genetik yapının hareketsiz ve monoton bir yaşam tarzına dönüştürmeleri ve kötü beslenmeleri halinde çabuk form kaybederler. Bu vücuda sahip olmaktan çok önemli olan bu vücudu korumaktır.

                               

   Ectomorph vücut tipi son vücut tipimiz. Yüksek alın, geriye doğru çekilmiş çene, dar omuz ve kalçalar, dar karın ve göğüs kasları, çok az kas ve yağ, ince kol ve bacaklar bu tipin genel özelikleridir. Uzun, zayıf ve yetersizlerdir. Bu yüzden güç gerektiren branşlarda başarılı olamazlar. Zayıf olmalarından kaynaklanan; halsizlik, çabuk yorulma, kemiklerde ve eklemlerde hassaslık görülür. Bu tipler içe dönük, entelektüel ve duygusallardır. Hareketli yaşamdan uzak kalması sonucu, beslenme bozukluğu, psikolojik rahatsızlıklar geçirme riskleri vardır. Hareket yoksa kendilerini yıpratırlar.



Şeval Kaygusuz
Kocaeli Üniversitesi Beden Egitimi ve Spor Ögretmenligi
sevalkaygusuz@gmail.com
Twitter : @sevalkaygusuz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Murat Çolakoğlu Seo Blogger Templates