
2) Defansif orta saha futbolcusu kendi doğal bölgesinde oynarken yaptığı hamlenin boşa gitme ihtimalinden çok çekinmez. Arkasında bulunan iki stoper ve kademelerine girecek olan beklere güvenir. Defansif orta saha futbolcusu yaptığı hamlede başarısız olsa da stoperlerin hücumcuyu oyalaması sonucunda tekrar oyuna dönüp bir hamle yapma şansına daha erişeceğini bilir. Siz onu stoper oynatırsanız ve savunma hamlesi boşa giderse, rakip hucümcuya tekrar gelip yapışma şansını çok ama çok düşürürsünüz.
3) Defansif orta saha futbolcusu top ayağına geldiğinde (ayağı biraz da top yapıyorsa) birinci tercihi oyun kurucuya topu ulaştırmak ikinci tercihi adam geçip önünü açmaktır. Ayağı top yapmayan bir futbolcuysa garanti pasla takımı rahatlatmaktır. Eğer DMC oyuncusunu stoperde oynatırsanız bu hareketleri bu pas ve çalım tercihlerini kullanacağı bölge oldukça riskli bir bölgedir.
4) Bir stoperin çeviklik mertebesi her zaman defansif orta saha futbolcusundan yüksek olmak zorundadır. Eğer rakip sizin stopere çektiğiniz defansif orta saha oyuncusunun hamlesinin zayıf olduğu ayağını yakalarsa affetmez. Üstüne gider. Israrla taktiği değiştirmeyip onu stoperde oynatmaya devam ederseniz aynı golden üst üste yersiniz.
5) Defansif orta saha futbolcusunun agresifliği yırtıcılığı yüksek olmak zorundadır. Rakibi ısırmalı ve püskürtme görevi vardır. Eğer bu zihniyetli bir futbolcuyu ceza sahası içinde rakibi karşılamakta kullanırsanız aynı agresiviteyi gösteremez. Göstermek ister çünkü doğasında vardır. Ceza sahası içinde buna cesaret edemediği için gider çizgide rakip forveti çift dalar ve biçer. Kırmızı karttan paçayı zor kurtarır.
Defansif orta saha futbolcusu 4lü savunmanın ortasına, maçın belirli kısımlarında girebilir. Kademeyi yapar, direnci artırır ancak kafadan stoper olarak maça başlayamaz. Hele ki antrenörün elinde stoper alternatifleri varsa hiç mi hiç oynayamaz.
Anıl Güler
anilguleritu@gmail.com
Twitter: @anilgulerr
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder