Son Yazılar

Futbol

basketbol

diğer sporlar

22 Şubat 2014 Cumartesi

'KRALİÇE' YELENA ISINBAYEVA


   Atletizm veya herhangi bir spor dalı konusunda genel olarak aklımıza ilk olarak erkek sporcular gelir. Algılarımızdan dolayı mı yoksa ataerkil bir toplum olduğumuzdan dolayı mı? Bilinmez. Kadınların spor yapmasını yadırgar halkımız, yakıştıramaz. Fakat bunu gelip sanki bir buldozer gibi yıkan bir sporcu var dünyada. Herkesin adını bildiği, sırıkla atlama denince erkek sporcudan önce onun ismi gelir akla. Yelena Isinbayeva.
   Ülkemizde atletizmin gördüğü ilgi azdır. Olimpiyattan olimpiyata, halk arasında yarım ağızla konuşulur olimpiyatlar. Gazeteler küçük köşeler ayırır, televizyonlarda adı az geçer. Ama yine ülkemizde azımsanamayacak derecede atletizm izleyicileri vardır ve bu izleyicilere sırıkla atlama sporunu sorduğunuzda akıllara gelir Isinbayeva.
   1982’de doğan Rus sporcu, erken yaşta boyunun uzunluğu sebebiyle bu spora yönlendirilmiştir. Dünya küçükler şampiyonasında 4 metrelik atlayışıyla dikkat çekse de dereceye girememiştir. Dünya gençler şampiyonasında ise 4.10 atlayarak ilk altın madalyasını almıştır.
   Efsane 2004 Yaz Olimpiyatlarında ise 4.91 atlayarak kendinden önceki Svetlana Feafanova’nın 4.88’lik rekorunu egale etmiştir. Rekor yaklaşık 4 sene elinde kaldıktan sonra Jennifer Suhr 2008 yılında yalnızca 1 cm farkla 4.92 atlayarak rekorlar kitabına kendi ismini yazdırsa da çok geçmeden, bir sene sonra 28 Ağustos 2009 tarihinde muhteşem Yelena 5.06 atlayarak yanına yaklaşılması bile zor bir rekora imza atmıştır.




   10 Nisan 2010 yılında sporu bırakma kararı alan Yelana, 2011 yılında Diamond Ligiyle geri dönüş yapıp. 4.76 atlayarak altın madalyaya uzanmıştır. 2012’de bir yarış sonrası TRT’ye verdiği bir röportajda 2016’da Rio’da yarışacağını söylese de pek bir başarı beklemek doğru olmaz. Çünkü artık bir bebek yapmak istediğini ve spora eskisi kadar heyecanının kalmadığını söylemiştir.
   Kendisini ne kadar izlemek istesek de, yeni sporcularda gözümüzün olacağı kesin. Umarım bir bebeği olur ve onu da sırıkla atlama da yarışırken izleriz kim bilir…




İrfan Can KARACAN
İTÜ Ekonomi
Mail adresi: karacanirfancan@gmail.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Murat Çolakoğlu Murat Çolakoğlu