Çarşamba, Nisa 02, 2025

Son Yazılar
>> İngiltere'nin DNA'sı değişecek  >> Üstün Yetenekle Başa Çıkmak  >> Gerçeklerle Yüzleşmek  >> Maslow Amca ve Futbol Bağlamı  >> Beşiktaş Gururlu Fenerbahçe Mutlu  >> BİR IVERSON VAR BENDEN İÇERÜ…    

6 Mayıs 2014 Salı

Amerikan Beyzbol Ligi de Nasıl bir şeymiş ??



























Beyzbol serüvenimize kaldığımız yerden devam ediyoruz. 3. yazımda kurallardan, oyunculardan ve sahalardan sonra, biraz da Amerikan Beyzbol Ligi yani Major League Baseball(MLB) hakkında biraz bilgi vermek istiyorum. Major League Baseball, Amerika’daki beyzbol liglerinden en üst ligtir. Bu lig 1901 yılından bu yana devam etmektedir. Zaman zaman, özellikle savaş zamanları ya da 1900’lü yılların başında ortaya çıkan skandal zamanları lig sekteye uğrasa da, devamlılığını uzun bir süreden beridir sürdürmektedir. Eskilerden gelen bir özellik olarak MLB’de takımlar, American League (AL) ve National League (NL) olmak üzere 2 temel kısıma ayrılarak sıralandırılırlar. (Tarihte 1876-1901 yılları arasında her lig sadece kendi içerisinde maçlar oynuyor ve şampiyon çıkarıyordu. Ancak 1901’den sonra takımlar yine 2 farklı lig altında gruplansalar da ; hem birbirleriyle maç oynuyorlar hem de sezon sonu bir şampiyon oluyor.) Her iki temel kısım(AL ve NL) de kendi içerisinde “doğu-merkez-batı” olmak üzere 3 kısıma daha ayrılır. Bu iki kısımda da 15’er takım olmak üzere toplamda 29’u Amerika Birleşik Devletleri’nden 1’i Kanada’dan 30 takım bulunur.

MLB’nin bir sezonun incelersek, sezonun 3 temel kısımdan oluştuğunu göreceğiz :
1-) Bahar hazırlık dönemi
2-) Asıl sezon
3-) Sezon sonrası (Postseason-playoffs)
Bahar hazırlık dönemi adından da anlaşıldığı gibi sezon öncesi takımların gerçekleştirdiği hazırlık maçlarını kapsar. Şubatın ortasından başlayan ve Nisanın ilk haftasına kadar devam eden 7 haftalık bir süreci kapsar. Nisan ayının 2. Hafta başıyla beraber bu sezon son bulur. Bu sezonda Greyfurt ligi ve Kaktüs ligi olmak üzere 2 farklı hazırlık ligi oluşturulur ve yapılan bu maçlar ve kampların çoğu Amerika Birleşik Devletleri’nin sıcak bölgelerinde yapılır. Ayrıca bir çok öğrencinin tatil olduğu dönemle çakıştırılarak, katılımın arttırılması sağlanır. Her takım aşağı yukarı her gün bir maç yapar, bazı durumlarda takımların kalabalık olmasından ve yeni ya da genç oyuncuları da görmek için, takımlar 2 parça halinde farklı yerlerde kamp yaparak ve maçlar oynayarak sezona hazırlanırlar.

Asıl sezon, takımların sezon sonrası playofflara ulaşmak için gerçek maçları oynadığı sezondur. Asil sezon boyunca her takım tam 162 maç yapar. Her hafta ortalama 5 maç oynayan takımlar, genellikle organizasyon gereği bir takımla 3 maç art arda oynarlar. Her bir ligde (AL ve NL) 15’er takım olduğu için , bu tek sayı durumundan her takım kendi ligi dışından 20 maç oynar. Takımların amacı kendi liglerinde olacak olan 5 playoff biletini kapmak içindir. Bu biletlerin 3’ü klasmanlarında birinci olan takımlara gider ( yukarıda belirtilen doğu - merkez - batı klasmanları ). Her lig için 2 toplamda 4 kalan bilet ise wildcard denilen ve ligdeki performanslara göre klasmanlarında şampiyon olmamış en iyi 4 takıma verilir. Böylece sezon sonrasına (postseason) 10 takım ilerler, diğerleri için sezon bitmiş olur.

Sezon sonrasında (postseason) ise öncelikle her iki ligde de wildcard’ı hak eden takımlar birbirleriyle oynarlar ve bir anlamda kendi liglerinin 4.sünün kim olacağına karar vermiş olurlar. Bundan sonra ise her ligin 1.’si wildcard kazananıyla oynar, 2. Ve 3. de kendi aralarında oynarlar. Yani bunu bir turnuvanın çeyrek finali olarak düşünebiliriz. Her 2 ligden gelen takımlar birbirlerini eleyerek finale ve şampiyonluğa erişmeye çalışırlar. Burada Amerika Ligi’nden gelen takımlar Amerika Ligi Şampiyonluk Grubu’nda (American League Championship Series) ; Ulusal Lig’den gelenler Ulusal Lig Şampiyonluk Grubu’nda (National League Championship Series) mücadele ederler. 1. ve 4. İle 2. ve 3. oynadığı seri 5 maç üzerinden , daha sonra bu serilerinin kazananlarının oynadığı seriler ise 7 maç üzerinden oynanır. Daha sonra her iki ligin kazananı belli olunca sıra “Dünya Şampiyonluğu” serisine gelir. Burada her iki ligin kazananları yine 7 maç üzerinden bir seri oynar ve bu serinin kazananı da sezonun en değerli ünvanı olan “Dünya Şampiyonu” ünvanını alır.

Ayrıca tüm bu sezon içinde sezonun ortasına tekabül eden yani yaklaşık olarak Temmuz ortasında her sene bir All-Star maçı düzenlenir. MLB’nin internet sitesinden yapılan oylamayla beraber 2 liginden All-Star kadrosu oluşturulur ve mücadele gerçekleştirilir. Bu seneki All-Star 15 Temmuz’da Ballot, Minnesota’da Minnesota Twins’in ev sahipliğinde gerçekleştirilecek. Kesinlikle izlenmeye değer bir şölen olacaktır.

Yine yazımın sonunda önümüzdeki haftadan bir maç tavsiyesiyle yazımı bitireyim. 5-6-7 Mayıs’ta Türkiye saatiyle saat 02.10’da St. Louis Cardinals, Atlanta Braves’e konuk olacak. Sezona iyi başlangıç yapan bu iki takımın mücadelesi izlemeye değer olacaktır. Ayrıca her gün için online olarak izleyebileceğiniz MLBTV’de bir maç ücretsiz olarak yayınlanmaktadır. Keyifli maçlar sizleri bekliyor olacak. Şimdiden iyi seyirler..

Yeni beyzbol yazıları için takipte kalın !! 




Ertunç GÜZEL
İTÜ Makine Mühendisliği Öğrencisi
Mail Adresi: ertuncguzel@windowslive.com
Twitter : @ertuncella

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Murat Çolakoğlu Seo Blogger Templates