Son Yazılar

Futbol

basketbol

diğer sporlar

13 Kasım 2014 Perşembe

Gerçeklerle Yüzleşmek

Mesele rakibin kim olduğu değil artık. İzlanda, Çek Cumhuriyeti, Letonya, Brezilya… Fark etmiyor; Türkiye Devleti’nin A Milli Takımı ve bu seviyeye layık görülen futbolcular sahada sonuna dek savaşmadıkça Brezilya veya amatör bir takımla oynanması da fark etmeyecek.

Bir ülkenin genel halini anlayabilmek için futbol stadyumlarına bakın derler. Önceki akşam Şükrü Saracoğlu stadyumundaki taraftar isyanda, memnun değil. Futboldan önce gösterilen idareten çabadan memnun değil. Ortada çok büyük bir sorun olduğu aşikar ancak saha içindekilerin ya da dışındakilerin bu sorunu çözmeye yönelik bir çabası yok. Maç içinde ve maç sonunda 55.000 Türk seyircinin bağrına bastığı Brezilya, adeta ev sahibi gibi oynadığı Kadıköy’de Türk Milli takımını sahadan sildi. Fatih Terim, Hamit Altıntop tepkili: “Kendi oyuncumuzu yuhalamak olmaz…” Tabi ki olmaz ama herkesin bir dayanma sınırı var, bu halk futbolu çok seviyor bu halk futbola aşık, bu halk futbolla gülmek istiyor. Tribünler artık bir reaksiyon bekliyor, bir futbolcunun çıkıp isyan bayrağını çekmesini bekliyor ama göremiyor, ıslıklar yuhalamalar bu yüzden. Hiç kimsenin Brezilya ile aşık atalım diye bir derdi zaten yok. Yenilirsin, hatta 4-5-6 yersin ama öyle bir ruh koyarsın ki ortaya, tribünler işte o zaman yuh çekmez teselli için alkışlar. Bu çabayı gösterebilecek tek futbolcumuz Arda Turan ancak maç içinde elli kere pozisyon değiştiren ve tüm toplar kendisine kalan futbolcumuzun da tek başına yapabilecekleri kısıtlı.

TEMCİT PİLAVI

Bir tutturduk 10 yıldır yeniden yapılanıyoruz. Sonuç ortada, Umut Bulut, Bilal Kısa, Volkan Demirel, Hamit Altıntop… Biz yeniden yapılanmayı çok tersten anlamış olmalıyız. Artık Fatih Terim’in söylediği gibi gerçekten “gerçeklerle yüzleşmeliyiz”, tabi önce Sinyor Terim yüzleşmeli. Bakın Şili’den Uruguay’dan Afrika’dan aldığı çocukları her yıl dünya çapında kulüplere pazarlayan Udinese'nin altyapı koordinatörünün bir sözü vardır: “Bir futbolcu 14 yaşına kadar ne alacaksa alır, 15 yaşından sonra iş işten geçmiştir” Eğer futbola bu bakış açısıyla yaklaşırsak bir şeyleri düzeltebiliriz. Yani 17 yaşında efsaneler yaratan Youri Tielemans’tır genç yetenek, 23 yaşındaki Semih Kaya değil.


Oyuncularımızın sahada ayakları titriyor, temel teorik bilgiden yoksunlar, hak etmedikleri halde milyon Euro’lara transfer oluyorlar, hadlerinden fazla ilgiye alakaya tabiiler, %90’ı İngiltere-Almanya-İspanya liglerinde ancak 3.ligde kendilerine yer bulabilecekken ülkemizde “büyük” takım forması giyip milyonlar kazanıyorlar, futbolcudan önce futbolcuyu yetiştirecek hoca yetiştiremiyoruz, futbolculuğu biten kursa bile gitmeden pat diye teknik adam oluveriyor, Enes Ünal’ın yabancı yaşıtları ülkelerinin A Milli takımlarında as forvet olarak çıkıyor, altyapıya gerekli yatırımı yapmıyoruz, zihniyetimiz karanlık, ülkenin genel halet-i ruhiyesi karanlık… Yüzleşecek o kadar çok gerçek var ki, hemen şuan başlasak ancak 10 yıl içinde düzlüğe çıkabiliriz.

Anıl Güler
anilguleritu@gmail.com
Twitter: @anilgulerr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Murat Çolakoğlu Murat Çolakoğlu