Son Yazılar

Futbol

basketbol

diğer sporlar

9 Ekim 2014 Perşembe

Paraları Paraları Saç Saç Saç Saç

          Merhaba arkadaşlar, Chelsea’nin 2 nokta transferle en yakın rakibinin 5 puan önünde zirvede olması, aynı zamanda dünyanın paralarını heba eden Liverpool ve Manchester United beni bu yazıyı yazmaya sevk etti. Paraları heba eden sadece bu 2 takım değil illa ki en basitinden Trabzonspor da bu durumda fakat bu yazıda şimdilik bu 3 takım üzerinden gideceğim, ileride belki daha geniş kapsamlı bir araştırma yapılabilir.


          Öncelikle Chelsea’den başlayalım. Geçtiğimiz sezonu 82 puanla lider Manchester City’nin 4 puan arkasında 3. Bitiren Chelsea bu sezona oldukça sağlam başladı. Ligde daha 7. haftadan en yakın rakibi Manchester City’nin 5 puan önünde bulunan Chelsea, Şampiyonlar Ligi’nde de 2 maçta aldığı 4 puanla iyi bir görüntü verdi. Detay vermek gerekirse ligdeki tek beraberliğini City karşısında alırken, Şampiyonlar Ligi’ndeki tek beraberliği olan Schalke maçında da oldukça üstündü fakat golü bulamadı.


          Her ne kadar transferlere 106,7M Euro harcamış gibi dursa da Chelsea, bunun asıl amacı giden oyuncular ve bu giden oyunculardan elde edilen 96,61M Euro’luk gelir. Liverpool ise giden oyuncularından 92,97M Euro gelir elde ederken ki bunun sadece 81M Euro’sunun Luis Suarez’den olduğunu tekrar hatırlatalım, yeni yaptığı transferlere ise 151,43M Euro gibi astronomik bir rakam ödedi. Bu 2 takımdan sonra ise gelir-gider açısından en acınacak halde olan Manchester United oyuncu satışlarından 41,76M Euro kazanırken, oyuncu harcamaları içinse 193.6M Euro gibi uçuk bir rakamı kasasından çıkardı. 7. hafta itibariyle Chelsea 1. sıradayken, Manchester United 8 puan farkla dördüncü, Liverpool ise 9 puan farkla 9. sırada.


          Şimdi transferlere bakacak olursak Chelsea cephesinde Fabregas&Diego Costa mükemmelliği görüyoruz. Fabregas Chelsea formasıyla çıktığı 9 maçta 1 gol,8 asist yaparken, Diego Costa ise 9 maçta 9 gol attı. Filipe Luis daha uzun süreli forma şansı bulmaya başlamamışken, Loic Remy ise 1 gol 1 asistlik katkı sağladı takımına.


          Şimdi gelelim yazının asıl konusu olan Liverpool ve Manchester United’a. Liverpool’dan başlayacak olursak; 31M Euro’luk Lallana’nın 7 maçta 1 golünü, Markovic’in 6 maçta hiçbir şeyini, 27M Euro’luk çılgın çocuk Balotelli’nin 8 maçta 1 golünü, nadir verimli transferlerinden Alberto Moreno’nun 1 gol, 1 asistini, 5M Euro’luk Rickie Lambert’ın yine hiçbir şeyini görüyoruz. Yani 151,43M Euro’luk ordu ligler başladığından şimdiye dek sadece 3 gol 1 asistlik katkı verebilmiş Liverpool’a. Kıyaslamayı bırakın sormaya bile utanıyoruz Suarez’in yeri doldu mu dolacak mı diye. Manchester United’a bakarsak onların ki aslında nokta atışı olmayan transferlerden ziyade biraz yanlış kadro planlamasıyla alakalı bence. Sadece 6 transfere bu astronomik bedeli ödeyen kulübün 3’ü yani Luke Shaw, Rojo ve Blind sol bek orijinli. Zaten lig maçlarında Rojo’nun sırıtmasa da sol stoper, Blind’in ise ön libero gibi oynamasından planlama hatasını olduğunu görmekteyiz. Di Maria şimdiye dek 3 gol 3 asistlik performasla oynarken, Shaw’ın 1 asisti, Ander Herrera’nın 2 gol 1 asisti, Blind’in 1 asisti, Falcao’nun ise 1 gol 2 asisti bulunuyor, yani yeni transferler toplamda 6 gol, 8 asistlik performans gösterdiler.



          Bu verileri sonuca bağlarsak eğer Diego Costa tek başına Liverpool’un yeni transferleri (3 gol) ve Manchester United’ın yeni tranferleri (6 gol) kadar gol attı. Fabregas ise tek başına 8 asist yaparken Liverpool ve Manchester United’ın yeni oyuncuları ancak 9 asist yapabildiler. Demek ki mesele sadece para saçmak değilmiş, aynı zamanda senin ve takımının kime ihtiyacı olduğunu da saptayabilip takıma monte edebilmekmiş. Bu vesileyle selam olsun sana Mourinho..




Sinan CÖDEL
Twitter; @futbol_gozlem 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Murat Çolakoğlu Murat Çolakoğlu