Son Yazılar

Futbol

basketbol

diğer sporlar

12 Ekim 2014 Pazar

NBA’NIN TÜRKLERLE İMTİHANI


                                    

Ülke olarak Nba maceramız 1998 yılında başladı. 98’den günümüze uzanan bu macerada bizi temsil eden oyuncularımız birçok başarı ve ödül kazanarak isimlerini Amerika’da duyurmayı başardılar. Bu yazımda ise bu başlıca Nba’de oynamış oyuncularımızı  ve  onların Nba kariyerlerini bilinmeyen yönleriyle anlatmaya çalışacağım.

 MİRSAD TÜRKCAN


Hayatı

Mirsad Jahovic ya da diğer bir deyişle Mirsad Türkcan. Sırbistan’ın Novi Pazar şehrinde 1976 temmuzunda doğan Mirsad, Türkiye’ye basketbol oynamak için geldi, aynı zamanda Türk vatandaşlığına geçen Mirsad ay-yıldızlı forma için ter dökmeye başladı. Profesyonel  basketbol kariyerine Efes Pilsen’de başlayan olan Mirsad, Avrupa’nın çok önemli takımlarının formalarını terletti. 2006 yılında Fenerbahçe Ülker’e transfer olan Mirsad, 2012 yılına kadar Fenerbahçe forması giydi ve daha sonra Ülker Sports Arena’da jubilesini yaparak parkelere veda etti. Şu anda ise Fenerbahçe Ülker Basketbol Genel Menajerliği görevini sürdürmektedir.

Nba Kariyeri ve Sportif Başarıları

Profesyonel kariyerine Efes Pilsen’de başlayan Mirsad, 1994-1998 arası Pilsen formasıyla birçok başarı elde etti. Bu başarılar Nba’deki yetenek avcılarının gözünden kaçmadı ve 1998 draftında Houston Rockets tarafından ilk turda 18. sıradan seçildi. Sonrasında ise hakları ilk önce New York’a sonrasında ise Milwaukee’ye geçen Mirsad Nba’de aradığını bulamadı ve Avrupa’ya geri döndü. Avrupa ise 2001-2002 ve 2002-2003 yıllarında Euroleague’in “En İyi Ribound’cusu seçildi. Ayrıca ödüllerine 2002 yılında düzenlenen Dünya Basketbol Şampiyonasının “En İyi Ribound’cusu ödülünü de ekledi.

 HİDAYET TÜRKOĞLU


Hayatı

Bir 1979 baharında İstanbul Bayrampaşa’da hayata gözlerini açan Hedo’nun çocukluğu çeşitli zorluklarla geçti. Ekonomik zorluklardan dolayı simitçilik yapmak zorunda kalan Hedo, ilk okulda abisinin basketbol koçları tarafından keşfedildi. Basketboldaki başarılarından dolayı Hidayet, Özel Çavuşoğlu kolejinden eğitim bursu kazandı. Hedo burada eğitim hayatına devam ederken başarılarına Türkiye ve Dünya Liseler arası basketbol şampiyonluklarını da ekledi. 1995 yılında düzenlenen Avrupa Çaylak Basketbol Şampiyonasına Türk Milli takımı formasıyla katıldı ve şampiyonada 10.9 sayı, 4.4 ribaund ve 0.3 asist ortalaması yakaladı. Bu başarısı Efes Pilsen’in gözünden kaçmadı ve 16 yaşında Efes forması terletmeye başladı. 2000-2001 sezonuna kadar Efes Pilsen formasıyla çok başarılı bir grafik çizen Hedo, 2000 yılında yapılan Nba Draft’ında ilk tur 16. sırasından Sacramento Kings tarafından draft edildi.

Nba Kariyeri

Kariyerine Sacramanto Kings’te başlayan Hedo, 3 yıl geçirdiği Sacramento’da başarılı bir performans gösterdi. Çaylak yılında Nba’in en iyi 6. çaylağı seçilme başarısını gösteren Hedo, geçen üç yılın sonunda üçlü takasla San Antonio Spurs’a takas olarak Texas ekibinin yolunu tuttu. Burada bir yıl geçiren ve başarılı performansına devam eden Hedo yılın sonunda Orlando Magic ile 6 yıllık 39 Milyon dolara anlaştı. Burada kariyenin nirvanasına ulaşan Hedo 2007-2008 sezonunda “En çok Gelişme Kaydeden Oyuncu” ünvanına layık görüldü. Bu sezonu takip eden sezonda Orlando Magic ile Nba Finaline yükselen Hedo, Orlando’nun Los Angeles Lakers’a 4-1 yenilmesiyle yüzüğe ulaşamadı. Bu andan itibaren kariyeri düşüşe geçen HedoComplex Sports sayfası tarafından Nba’in en tembel oyuncuları lisetesinde 4. sıraya konulmuştur. Ayrıca, Forbes tarafından 2013 yılında “Most Overpaid Players” listesine girmiştir.

 MEHMET OKUR


Hayatı

26 Mayıs 1979’da Yalova’da doğan Mehmet Okur spor kariyerine kaleci olarak başladı. Basketbola olan yeteneği çok geç keşfedilen(14) Memo, Nihat İziç’in yüksek ilgisi sonucu kendini geliştirdi ve Tofaş’ta profesyonel basketbol kariyerine başladı. Tofaş Spor Kulübünde 1999-2000 sezonunda kısıtlı kadro ile şampiyonluk yaşadı. Bu başarısı gözlerden kaçmayan Memo, 2001 yılında Detroit Pistons tarafından draft edildi.

Nba Kariyeri

Detroit Pistons ile başlayan Nba kariyerinde Memo. Ben Wallace ve Elden Campbell gibi oyuncuların arkasında oynayarak tecrübe kazandı. Pistons’taki ilk yılında ortalama 19 dakika oynayarak 6.9 sayı, 5.9 ribaund ve 1.0 asist ortalamaları tutturdu ve takımı play-offlara kalıp Doğu Konferansı Finallerine yükselme başarısı gösterdi. Çaylak sezonunu takip eden sezonda ise başarılı bir performans sergileyen Okur, takımıyla Nba Şampiyon’u oldu ve Şampiyonluk yüzüğünü kazanan ilk ve tek Türk basketbolcu olarak tarihe geçti. Şampiyonluk sezonunun ardından Detroit ile olan kontratı biten Mehmet Okur 6 yıllık 50 Milyon Dolar karşılığında Utah Jazz’a imza attı. Utah’ta geçirdiği 6 sezonda takım olarak ortalamanın üstüne çıkamasa da bireysel olarak başarılarına başarı kattı. 2007 senesinde Nba All-Star organizasyonuna seçilen ilk Türk oyuncu olmayı başardı. 2010 yılında biten Utah kariyeri sonrası Nba’de tutunamayan Mehmet Okur kasım 2012’de basketbolu bıraktığını açıkladı.

 İBRAHİM KUTLUAY


Hayatı

Türk Basketbolunu yetiştirdiği en büyük değerlerden biri olan İbrahim Kutluay 7 Aralık 1973’te Yalova’da doğdu. Çocukluk yıllarında Fenerbahçe’de futbol oynama aşkı ile yanıp tutuşan Kutluay yeteneğinin keşfedilmesi sonucu Fenerbahçe klübünün basketbol şubesinde top koşturmaya başladı. Buradan sonra Efes Pilsen, Ülkerspor ve Aek gibi takımlarda oynayarak büyük başarılara imza attı.

Nba Kariyeri

22 Eylül 2004 tarihinde ve kendisi için çok geç sayılabilecek bir yaşta Seattle Supersonics’e imza attı. Kendi mevkisinde oynayan Ray Allen’ın arkasında kalan İbrahim  başka bir takıma gitmeyi düşünmedi ve Nba’de 5 maçta toplam 12 dakika süre alarak ülkesine geri döndü.

ERSAN İLYASOVA


Genel Bilgiler

15 Mayıs 1987 doğumludur. 2,08 boyunda olan oyununun mevkisi uzun forvettir(4 numara) ; ancak zaman zaman kısa forvet(3) olarak da oynayabilmektedir. Basketbola Ülkerspor altyapısında başlayan Ersan, .2005 yılında Milwaukee Bucks tarafından draft edildi. 2007-2009 yılları arasında Barcelona Regal formasını terleten İlyasova, gösterdiği üstün performansla Milwaukee’ye geri döndü. 2010 yılında Türk Milli Takımın’ın “Dünya Şampiyonasında” 2. olmasında büyük pay sahibi oldu.

Nba Kariyeri

2005 yılında draft olan Ersan ilk yılında Milwaukee’nin geliştirme takımı olan Tulsa 66’ers forması terletti ve 46 maçta 12,5 sayı ortalması tutturdu. 2006 yılında takımına geri döndü; ancak bekleneni veremeyen Ersan, 2007-2009 yılları arasında Barcelona forması giydi.2009 yılında Milwaukee’ye tekrar dönüş yapan Ersan sayı ve özellikle ribaund konusunda takımını taşıyarak, takımının Play-offlara kalmasında büyük pay sahibi oldu . 2009’dan itibaren form düşüklüğüne geçen ve hala Milwaukee’nin bir parçası olan Ersan 25 Ocak 2012 tarihinde 29 Sayı ve 25 Riboundluk harika bir performans göstermiş ve hem riba
und hem de sayı olarak 25 sayı barajını geçen 3 oyuncudan birisi oldu. Günümüzde de kariyerine Milwaukee’de devam ediyor.

 ÖMER AŞIK



Genel Bilgiler

4 Temmuz 1986 Bursa’da doğan Ömer, 2.13 boyunda ve 116 kg ağırlığındadır. Fenerbahçe’de başlayan kariyeri, 2008’de Portland tarafından 2. tur, 36. Sıradan draft edilerek Nba ye taşındı.Aşık’a Nba’de Turkhish Hammer, The Sheikh,Asik ve Destroy gibi lakaplar takıldı.

Nba Kariyeri

13 Temmuz 2010’da drafttan sonra üç takım arası gerçekleşen takas sonrası Chicago Bulls’a imza atarak Nba kariyerine başladı. Çaylak sezonunda savunmasıyla öne çıktı ve kendini Nba’in en iyi pota altı savunucularından birisi olarak kabul ettirdi. 2 yıl Chicago’da forma giydikten sonra 2012-2013 sezonunda Houston Rockets’e transfer oldu ve burada iyi bir performans sergilemeye devam etti. Kariyer rekoru21 sayı ve 19 ribound olan Ömer 2014 yazında New Orleans Pelicans’a transfer oldu.





                                                                Caner Akar
    cnrakr@gmail.com
Twitter : @cnrakr











                                                                                                                           

                                                                                                                                     






_.

           

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Murat Çolakoğlu Murat Çolakoğlu