Son Yazılar

Futbol

basketbol

diğer sporlar

3 Ekim 2014 Cuma

Milyarda Bir: Li Na


Tenis dünyası tabir-i caizse milyarda bir bulunan yıldızını kortlarda izlemenin heyecanından mahrum kalacak. Önceki hafta duyurduğu emeklilik kararıyla kadınlar tenisinin en renkli simalarından Li Na profesyonel kariyerini noktaladı. Emeklilik kararını en büyük sebebi ise kariyeri boyunca peşini bırakmayan diz sakatlıkları. Emeklilik kararındaki şu demeci uzun soluklu sakatlıklardan ne kadar yorulduğunu anlamak için yeterli; “Dört diz ameliyatı ve şişliği ve acıyı dindirmek için vurulan yüzlerce iğneden sonra vücudum artık bırakmam için yalvarıyordu. % 100 hazır olmak için ne kadar çok çalışsam da, vücudum bu yaşımda, 32, bir daha en üst düzeyde yarışamayacağımı söylüyordu. Yüzde yüzünü verememek böylesine rekabetçi ve güzel bir spor disiplini için yeterli değil.”

Bir buçuk milyara yakın nüfusuyla Çin’in başını çektiği dünyanın üçte birlik nüfus popülasyonunu barındıran Asya’nın ilk ve tek Grand Slam şampiyonu Li Na ya da Çince’siyle Na Li profesyonel tenis kariyerine 1999 yılında adım attı. Bu dönemde daha ziyade ITF turnuvalarında boy gösterdi ve bu turnuvalarda çok başarılı bir performans ortaya koydu. Bu dönemi takiben ülkesindeki tenis federasyonuyla arasında çalkantılı bir dönem yaşadı ve 2002 yılında tenise ara vererek ulusal tenis takımını bıraktı ve üniversite eğitimine başladı. 2004 yılında tekrar tenise ve ulusal takıma dönerken bu dönemde yerel medya tarafında ayrılık üzerine çeşitli iddialar ortaya atıldı. Kendi koçu ile çalışmak isteği ve federasyon yönetimiyle anlaşmazlıkları bu iddialardan başını çekiyordu. Bazılarına göre profesyonel kariyerine ara vermesinin sebebi olarak 2009 yılında gazeteci olarak mezun olduğu üniversite eğitimine odaklanmaktı.

Profesyonel kariyerine döndüğü 2004 yılının sonlarında kadınlarda ilk 100’e girmeyi başaran Li Na ismi, 2006 yılında Wimbledon’da dördüncü turu ve turnuvayı takiben 20 numaraya kadar yükselmesiyle tenis dünyasında daha fazla duyulmaya başlandı. Ne de olsa aynı başarıyı Amerika Açık’ta da tekrarlayıp Grand Slam’de dördüncü tura yükselmeyi başaran ilk Çinli olmuştu. Emeklilik kararının arkasındaki en büyük etmenlerden olan uzun soluklu sakatlıklar ilkinin başgösterdiği 2007 yazında kaçırdığı turnuvalar yüzünden sıralamada biraz gerilese de tekrar eski formunu kazanıp ilk Grand Slam şampiyonluğuna uzanmayı başarmadan önceki sene, 2010 yılında, 11 numaraya kadar çıkmayı başardı. Bu başarılarını 2011 yılında şampiyonluğa uzandığı Fransa Açık ile süslemeyi başardığında 116 milyon Çinli tv başında bu ana şahit olmuştu. Ve 2011 yıl sonu turnuvasına katılmaya hak kazanmasıyla İstanbul’daki tenisseverler onu izleme imkanı bulmuştu. İkinci Grand Slam şampiyonluğu ise yine 2011 yılında ilki Clijsters’e ikincisi 2013 yılında Azarenka’ya olmak üzere iki kez finalde kaybettiği Avustralya Açık’ta geldi. 2014 Avustralya Açık şampiyonluğu ile dünya iki numarasına kadar yükselmesine rağmen Wimbledon sonrası tekrar nükseden sakatlığı nedeniyle bir süre uzak kaldığı profesyonel tenis kariyerini noktalama kararı aldı.

Başarılı bir sporcudan öte olmayı başaran Li Na tenis dünyasındaki en sevilen ve renkli simalardan bir tanesidir. 30 Eylülde doğum yeri Wuhan’da düzenlenen emeklilik seremonisi ve rakiplerinin kendisi hakkında sarfettikleri güzel cümleler bir yana her zaman sergilediği mütevazi tavırları ve dürüst cevapları ve de seyirciyle samimi iletişimi ile tenisseverler arasındaki yer edinmeyi başardı. Tabii bunları yaparken eşi aynı zamanda koçuna takılmayı da ihmal etmedi.

Emeklilik kararına rağmen tenisten tam olarak kopmayacağını ve Çin’de kendi adını tenis akademisi açıp yeni yeteneklere olanaklar sağlayacağını belirtti. Umarız onun kadar yetenekli sporcular yetişir akademiden ve izleme olanağımız olur.



Kahraman Cindi

kahramancindi@hotmail.com

İTÜ Petrol ve Doğal gaz Mühendisliği

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Murat Çolakoğlu Murat Çolakoğlu