Son Yazılar

Futbol

basketbol

diğer sporlar

17 Ekim 2014 Cuma

Football Manager 2015 Nam-ı Diğer FM 15 İncelemesi


Yakında çıkacak olan Football Manager 15 tüm menajerlik tutkunlarında heyecan yaratmış durumda. Birçok şeyin değiştiğinin haberini verelim öncelikle, ben en çok göze çarpanları paylaşacağım geri kalanlar sizin keşiflerinize kalacak.



         
Menajerlik simülasyonu denilince akla ilk olarak Football Manager serisi gelmektedir. Football Manager'a rakip olabilmek için Fifa Manager çıkarılmış olsa da Football Manager'ın rakibi olmadı diyebiliriz. Football Manager normalde 7 Kasım’da Türkiye’de piyasaya sürülecek, fakat oyunun kendi sitesinden erken sipariş verirseniz şimdiden oyunu oynama şansına sahip oluyorsunuz.



        



İlk dikkatimizi çeken şey, yeniden tasarlanan kullanıcı ara yüzü. Yukarı tarafta bulunan tüm ana paneller FM 15’te artık sol tarafta. Bu şekilde tasarlanan menü daha düzenli olduğundan biz menajerlere ekran alanını daha ergonomik kullanma fırsatını veriyor. 




Profil kısmında yenilik olarak verdiğiniz sözler kısmı bulunuyor. Bu sekme sayesinde yönetimden futbolculara kadar kime ne söz verdiyseniz görebiliyorsunuz. Daha çok oynatmaya söz verdiğiniz bir genç futbolcuyu, ya da transfer döneminde yollamaya izin vereceğinize söz verdiğiniz futbolcuları buradan görebiliyorsunuz. 



Bir başka yenilik ki çok hoşunuza gidecek, artık tek tip futbol direktörü yok. Oyun içinde antrenmanlarla çok daha içli dışlı olmak, ya da antrenmanlardan ziyade işin taktiksel boyutunda olmak size bırakılıyor. Daha gerçekçi olması bakımından koçluk rozetleri var. Siz amatör bir direktör müsünüz ya da pro lisansı olan bir teknik adam mısınız buna siz karar veriyorsunuz. Tabi ne kadar yüksek profilden başlatırsanız yetkinlikleriniz de o kadar fazla oluyor. Kısacası FM 15 bütün ipleri diğer serilere göre fazla fazla bizim elimize vermiş bir oyun olacak. 




Maç ekranı da diğer tüm serilere göre çok daha gerçekçi olacak. Son teknoloji hareket kayıt özelliğiyle 2000’den fazla yeni animasyon eklenmiş durumda. Yani kısacası çok daha farklı konseptler görebileceğiz FM 15’te. Çalımlar, hava topları, kurtarışlar ve çok daha fazlası. Mesela top kontrolünde artık ayağının dışıyla da topu kontrol edebilen futbolcular görebileceğiz. En çok da kaleciler üzerinde çalışılmış, çok daha gerçekçi refleksler görebilmekteyiz. 






Oyunda ışıklandırma ile ilgili çalışmalar da yapılmış. Oyun güneşli havalar da daha çok ışık yansıtırken, yağmurlu bir havada maç daha karanlık bir havada oynanıyor. FM 14’ün en can sıkıcı olaylarından birisi olan topun bazı anlardaki gerçek dışı hareketlerine de müdahale yapılmış. Topun fiziksel hareketleri çok daha gerçekçi hale getirilmiş.



FM 15’in en keskin değişikliklerinden birisi stadyumlar ve kompleksler. Kuş bakışından farklı farklı çeşitte stadyumlar görebileceksiniz. Tüneller, dev TV ekranları, çöp kutuları, yemek arabaları, stadyum dışında shoplar, farklı ışıklandırmalar, stadyumda kulüplere özel ayrıntılar FM 15 ile gelen yeni özellikler olarak göze çarpıyor. 








Bir başka güzellik taktikler konusunda. Artık çok daha fazla taktik seçeneğiniz olacak, ayrıca oyuncuların mevkilerinde eskiye göre daha ufak değişiklikler yapabileceksiniz. Forvet oyuncusunu illa AMC’ye çekmek yerine ikisinin arasına bir yere de konuşlandırabileceksiniz yani. Oyuncu rolleri kısmına ise yeni eklenen 4 tane rol görüyoruz. Artık defansif orta saha ve orta sahalar serbest oyun kurucu olabiliyor, kanat oyuncularınıza fırsatçı kanat oyuncusu rolünü verebiliyor, ters kanat arkası ve geniş alan oyun kurucusu yeni eklenen roller. 






Scout sisteminde çok güzel ve gerçekçi değişiklikler görüyoruz. Mesela bilmediğiniz bir oyuncunun değerlerini artık pat diye göremeyeceksiniz. Tahmini değerler bulunacak mesela raporda Nuri Şahin’in kornerleri 13-16 arası, uzun pasları 14-17 arası gibi tahmini değerler yer alacak. Eğer oyuncuyu izlemeyi seçerseniz o zaman tahminler kesinleşecek. Gözlem raporunda artık oyuncu kalitesini artı ve eksi listesiyle görebiliyorsunuz. Gözlemciniz sadece oyuncu performansını değil, onların kişiliğini, mevcut ruh halini hatta soyunma odasında nasıl bir hava estirebileceğini de sizler için gözlemliyor ve ona göre o oyuncu hakkında hüküm veriyor. 
  





Arama çubuğundaki yeni kolaylıklar dikkatimizi çekiyor. FM 15’te arama çubuğu aynı Google’a benziyor. Ne arıyorsanız siz harflerini yazdıkça uyuşanlar azaldıkça önünüze çıkıyor. Arama motorunda kulübünde mutsuz olan futbolculardan, kulüpten yetişmiş futbolculara kadar arama yapabiliyorsunuz. 




Basın toplantıları ve konuşmalarla alakalı yenilikler var ki tam bize hitap eden ve konuştukça bizler mutlu edecek cinsten. Kontratı biten bir futbolcu bedelsiz gitmek istiyorsa onu yeni sözleşmeye ikna etmek için konuşacağımız çok daha fazla seçenek olacak artık. Bir oyuncuyu göndermek istiyorsanız, o da gitmeye sıcak bakıyorsa onu medyaya açıklama yapmasına ikna ederek oyuncuyu medya yoluyla pazarlayabileceksiniz. 




Oyuncular kendileriyle ilgilenen bir kulüp olduğunda o kulüple irtibata geçmek için sizden direkt izin isteyebilecek artık. Gitmemeleri için daha fazla ikna seçeneğimiz olacak oyuncu ile diyaloglarımızda. İsteğiniz dışında giden oyuncular hakkında artık yorum yapabileceksiniz. İster ona arkadaşça bir veda mesajı yayınlayacaksınız, ya da daha sert konuşabileceksiniz. Oyuncu mutluluklarında da daha çok detaya yer verilmiş. Mesela genç oyuncunuzu bir kez bile ana kadroya dahil etmeniz onun mutluluğuna ve bunun onun profilinde gözükmesini sağlayacak. 


FM 15’te medya ile ilgili de yenilikler var. Medya biraz daha etkin olmuş oyunda. Yeni yazılar ve menajerler arası rekabeti daha da arttırıcı hamleler var. FM 15 medyası magazin ve ana akım olarak ikiye ayrılmış durumda. Böylece daha çok çeşitlilik sağlanmış. Birçok soru ve olasılık sizleri bekliyor yani. 





Oyunun en dikkat çekici özelliklerinden birisi oyunun sponsoruyla ilgili. Oyun içi reklamların anlaşmasını çoğunlukla yardım kuruluşlarıyla yapan Football Manager bu sene de Movember ile anlaştı. Ancak bu sadece bir sponsorluk anlaşmasından ibaret değil. Oyun içinde bazı futbolcular kasım ayında Movember onuruna bıyık bırakacaklar. Farklı farklı bıyık şekilleri tasarlanmış bunun için. 


Sizlere anlattığım özellikler ve çok çok daha fazlası olan anlatamadıklarım, yeni kurallar, tasarımlar ve verilerle, Football Manager 2015 bu serinin en gerçekçi ve keyifli menajerlik oyunu olmuş. Fazlasıyla beğeneceğinizi düşünüyorum.






Sinan Cödel
Twitter: @futbol_gozlem 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Murat Çolakoğlu Murat Çolakoğlu