Son Yazılar

Futbol

basketbol

diğer sporlar

27 Ekim 2014 Pazartesi

DEMOKRASİ AÇILIMI



Ülkemiz yine birlik ve beraberliğe en muhtaç olduğumuz zamanlardan birini yaşıyor. Şükürler olsun ki kazasız belasız bir derbi atlattık. Galatasaray dibini kazıyor, Beşiktaş uçuşuna ihtişam katmış ama destek görmek istiyor. Fenerbahçe derbi sonrası daha önce zemini yeterince hazırlanmış olan İsmail Kartal’ın durumuyla boğuşuyor. Anlayacağınız yine arap saçı oluvermiş memleket futbolu. Fakat bunca gelişmenin arasında Fenerbahçe için dikkatleri çeken bir konu daha var. Yazıya ismini veren demokrasi açılımı. Yani Fenerbahçe’nin 1 Milyon Üye Projesi. Bu proje nedir, neleri kapsar, içeriği nedir gibi soruların cevabını araştırmaya çalıştım.

Bu proje daha önceden Aziz Yıldırım tarafından açıklanan ve hayali kurulan bir projeydi. Hayata geçirilme aşamasında zorluklar yaşandı çünkü bazı tüzük değişiklikleri yapılması gerekiyordu. Ve böyle özel ve önemli bir atılımın alt yapı çalışmaları sağlam yapılmalıydı. Hazırlık döneminde Fenerbahçeli hukukçulardan oluşan ekip hem tüzük üzerinde yapılması gereken değişikleri araştırdı hem de dünya üzerinde en çok üyeye sahip iki kulüp olan Barcelona ve Benfica’nın üye özellikleri araştırıldı. Ve ülkemize uyarlanmış ve tasarlanmış hali olan bu proje ortaya çıktı. Soru-cevap halinde projeyi irdeleyelim.

Kulübe nasıl üye olunacak?

Kulübe daha önce üye olunmak istendiği zaman 10.000 TL ilk giriş parası yatırılması gerekiyordu. Bu meblağın yüksek oluşu üye sayısını 16 binlerde tuttu. Bu proje ile üye sayısının arttırılması amaçlandı. Bu amaç doğrultusunda ilk üyelik ücreti 2.000 TL olarak belirlendi. Ve yıllık aidat ücreti 50 TL olarak açıklandı.
Bu giriş ücreti azaltıldı fakat burada ince bir ayrıntı var; daha doğrusu yanlış aktarılan bir ayrıntı. Kulübe üyelik şu an iki isimle sağlanır durumda. Bunlardan birincisi Fenerbahçe Spor Kulübü Üyeliği ki bu giriş ücreti 10 bin TL olan diğeri ise Temsilci Üyelik olarak yeni projede hazırlanan üyelik statüsü. Bu statünün ilk giriş ücreti 2 bin TL.

Oy kullanma hakkı nasıl kazanılacak?

Bu konuda araştırmalarım sonucu birbirine benzer iki farklı bilgiye ulaştım. Buradan iki durumu da paylaşacağım. Öncelikle Kulüp Üyeleri ilk andan itibaren seçimlerde oy kullanma hakkına sahip olacak.
Benim için muallakta kaldığım durum ise ikinci üye profili olan Temsilci Üyeler. Kulübün açıklamalarından anladığım kadarıyla bölgede yapılacak şube temsilcilerine oy kullanma hakkı tanınacak. Yani her Temsilci üye oy kullanamayacak. 81 ilde açılacak şubelerin delege seçimleri olacak. Bu üyeler buralara aday olabilecek ve seçilmeleri kazandığı takdirde oy kullanma hakkına sahip olacaklar.


Diğer bir karşılaştığım bilgi ise; Temsilci Üyelerin 5 yıldan sonra oy kullanma haklarına sahip olacakları şeklindeydi. Bu bilginin doğruluğunu teyit edemesem de paylaşmakta yarar var.

Fenerbahçe ilelebet Fenerbahçelilerin kalsın diye!

Bu proje ile hem kulübe maddi gelir sağlanması amaçlanıyor hem de uzun vadede daha fazla üyenin oy kullanabildiği ve taraftarın oy etkisi ile yönetime direk etki ettiği bir yapı kurulması planlanıyor. Yani kulüp taraftardan para alınarak da olsa gerçek sahibine iade edilmiş oluyor.
İşte tam da bu noktadan sonra bir vizyon değişiminin de sağlanması gerekiyor. Evet geleneği olan bir takım Fenerbahçe buna itirazım yok. Fakat bütün branşların, şubelerin üzerinde de bir gelenek, bir duruş oluşturulması gerekiyor.

Nasıl gelenek oluşturulur?

Bu başlıkta amacım takıma sevdalı ve profesyonel insanların takımların ve idare mevkilerinin başına geçmesi. Hem sevdalı hem profesyonel insanların aynı anda bulunması zor biliyorum. Ama zamanla bunun temelleri atılmalı. Özellikle takımlara bir karakter kazandırılmalı. Bu karakter bilinci ile alt yapılar çalışmalı ve A takıma oyuncu verebilmeli. Hatta yapılan yabancı transferlerde de son durak olmaktan çıkılıp daha büyük hedefler doğrultusunda adımlar atılmalı.

Bu projenin Fenerbahçe’de yeni başlanan koşunun ilk adımları olmasını umuyorum. Ve gelecek adına güzel duygular beslemeye devam ediyorum.





Ahmet Erdoğan
Kocaeli Üniversitesi Metalurji Malzeme Mühendisliği
amet-erdgn@hotmail.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Murat Çolakoğlu Murat Çolakoğlu