Son Yazılar

Futbol

basketbol

diğer sporlar

12 Ekim 2014 Pazar

15'lik Milli: Martin Odegaard

                                            

  17 Aralık 1998 de Drammen’de doğan Martin Odegaard, 5 Mayıs 2014 tarihinden itibaren Stromsgodset A takımında forma giyen henüz 15 yaşında olan bir futbolcu. Bakmayın siz onun 15 yaşında olduğuna gösterdiği performans Avrupa liglerinde oynayan 20’lik futbolcuların, Türkiye’de oynayan ise 25-26’lık futbolcuların gösterdiği performansla eş değer. Yani ancak o yaşlardaki futbolcular onun yaptıklarını yapınca dikkat çekiyorlar. 
  
  Türkiye’de ise 15 yaşındaki bir futbolcunun kendini kanıtlaması için atması gereken adımlar  şöyle: bütün alt yaş kademelerinde top oynayacak, sonra A takıma seçilecek, 2-3 alt lig takımına kiralanacak, sonra geri gelecek, 2-3 sene de kulübede oturacak, şans eseri forma şansı bulacak. Zaten milli takımda olması için de 3 büyüklerde oynaması şart! (Haşa Fatih Terim Paşa kızabilir, tez kellesini vurdurabilir.) Günümüz problemidir: Türk futbolu gelişmiyor! Bu altyapılarla, vasıfsız kulüp başkanlarıyla Türk futbolu gelişmez. Hele Passolig’le, yabancı sınırlamasıyla falan olacak iş değil bu. (Birikmiş isyanımı dile getirdim.)

  
  Biz Türk futbolu gelişsin diye beklerken Norveç’te bir takım 15 yaşındaki bir yeteneği piyasaya sürüyor ve bu yetenek gerçekten tutuyor. Müthiş bir performans sergileyerek Norveç milli takımına çağırılıyor ve Barcelona’nın takibine giriyor. Yanlış okumadınız, Norveç Milli Takımı’nın Euro 2016 eleme maçları kadrosunda kendisine yer buldu bu genç yetenek.  Peki milli takıma çağırılmasını sağlayan gösterdiği o müthiş performans neydi? 3 gol 6 asist! 18 maçta 3 gol ve 6 asistle oynayan Odegaard’ın muhteşem sol ayağıyla (!) gösterdiği performans sadece skora katkı yapmıyor, estetik olarak da keyif veriyor.  Ofansif bir orta alan oyuncusu olduğu için topla daha fazla buluşma şansına sahip oluyor ve yeteneklerini sergiliyor.


  Barcelona gibi dünya devlerinin takibine giren Odegaard kısa süre sonra adını tüm dünyaya duyurup dünya yıldızı olmaya aday . Bundan sonraki futbol kariyerinde kendisine başarılar diliyorum…
                                                                                                                      
                                                                                            Mustafa Ergin
                                                                            Twitter: @optikmaniaa

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Murat Çolakoğlu Murat Çolakoğlu