Son Yazılar

Futbol

basketbol

diğer sporlar

29 Eylül 2014 Pazartesi

Premier Lig'de Şampiyonluk Yarışı

                    
           Avrupa liglerinde şampiyonluk adaylarının en çok olduğu lig, İngiltere Premier Ligi. Bildiğiniz üzere sezon başlamadan önce Chelsea, Manchester City, Manchester United, Arsenal ve Liverpool şampiyonluğun en büyük adayları olarak gösterilmekte. Zaten bu 5 ekip dışında ipi göğüsleyen son takım, 1994-1995 sezonundaki şampiyonluğuyla Blackburn Rovers. Bu 5 ekip içerisinde ise en çok şampiyonluğa hasret olanı 1989-1990 sezonundan beri Liverpool.

          Dünya bahis borsasının Premier Ligde “Kim Şampiyon Olur” oyununda sezon başı Manchester City ile Chelsea eşit oranlar alıp favori olarak gösterilmişti. 6. haftası tamamlanan İngiltere Premier Ligi’nde Chelsea en yakın takipçisi Southampton’un 3 puan önünde 16 puanla liderliğini sürdürmekte. Ligde 4’te 4 yapan Chelsea iki hafta önce City deplasmanında 1-1 berabere kalarak ilk puan kaybını yaşamış oldu. Bu hafta da Aston Villa’yı 3-0’la geçerek yerini garantiledi. Lig sıralaması ve geçen 6 haftalık takım performansları göz önüne alındığında “Kim Şampiyon Olur” oyununda en düşük oran şuan itibariyle Chelsea’ya ait. Chelsea’nin sezona müthiş başlamasının en büyük sebeplerinden biri, geçen sezon Atletico Madrid’in şampiyonluğunda büyük pay sahibi olan Diego Costa’nın takıma monte edilmesi ve geçen sezon yaşamış oldukları gol sıkıntılarının Diego Costa ile giderilmesi diye düşünüyorum.Fabregas ve Courtois’inde hakkını yememek lazım.Bunların üzerine birde Morinho faktörünü eklersek Chelsea için bu sezon şampiyonluğun en büyük favorisi olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

         Son şampiyon Manchester City ise, 6. hafta itibariyle elde ettiği 11 puanla 3. sırada. City’nin tek kulvarda yarıştığında konsantrasyonu elden bırakmadan istikrarlı bir şekilde almış olduğu galibiyetlerle şampiyonluğu kovalayacağını ve erken pes etmeyeceğini herkesin bilmesini isterim. Geçen sezon gazetelerin “Liverpool şampi“ dediği haftalardan sadece günler sonra manşetlerde “City şampiyon” yazıyordu. Şampiyon kadroyu koruyup üzerine birde Frank Lampard ,Mangala ve Caballero transferleri City’i daha da güçlendirdi. Pellegrini yönetiminde arap atı gibi sonradan açılacağı muhtemel.

         Geçen sezonun Fa Cup şampiyonu Arsenal ise, bu sezon Chelsea ile birlikte ligde henüz  mağlubiyet  yaşamamış ekiplerinden biri.6 haftada elde ettiği 2 galibiyet 4 beraberlikle kendine 4. Sırada yer bulan Arsenal, Newcastle United’den Debuchy, Manchester United’dan Welbeck ve Barcelona’dan Alexis Sanchez’i transfer ederek kadrosunu güçlendirdi. Bildiğiniz üzere Arsenal’in gücü son yıllarda şampiyonluğa yetmiyor artık. Her sezon şampiyonluk parolasıyla başlayan ancak sezon içerisindeki yaşamış olduğu sakatlıklar ve o sakatlıklardan doğan kadro istikrarsızlığından dolayı uzun yıllardır Premier Lig’de mutlu sona ulaşamıyor Arsenal. Bu sezon da gücü şampiyon olmaya yetmeyecek gibi gözükse de ligin henüz 6. Haftası ve neyin ne olacağı hiç belli değil.

        Saymış olduğum bu 5 ekip içerisinde bu sezon Şampiyonlar Ligi’nde mücadele etmeyen tek takım Manchester United. Sezona takımın başına Lois Van Gaal’i getirerek başlayan ardından Di Maria ve Falcao transferleriyle taraftarlarını heycanlandırmaktan başka bir şey yapmayan Manchester United, bu sezon 6 haftası tamamlanan Premier ligde 8 puanla 7. Sırada yer almakta olup oynadığı 6 maçta sadece 2 kez taraftarlarının yüzünü güldürebildi. Dikkat ederseniz yapılan bu transferlerin sadece taraftarları heyecanlandırmak için olduğunu söylüyorum. Çünkü gerçekten ligde ipi göğüslemek istiyorsan ya elindeki stoperini satmayacaksın yada satıyorsan sağlam bir tane stoper almalısın. Size belki saçma gelebilir ama Premier Lig’de şampiyon olabilmek için önce savunmanızın sağlam olması gerekir. Bakınız Chelsea savunma hattına(İvanoviç-Cahill-Terry-Azpilicueta).Bakınız City savunma hattına (Zabaleta-Kompany-Mangala(Demichelis)-Kolarov).Son maçında Premier Lig’e yeni çıkmış bir ekip olan Leicester City’den 5 gol yemeleri(4 tanesi 20 dakikada atıldı) tesadüf değil. Hal bu olunca Manchester United’ın istikrar yakalaması ve ipi göğüslemesi pek imkan dahilinde görülmüyor.


         En son 25 sene önce şampiyonluk yaşamış olan Liverpool’un geçen sezon şampiyonluğu son haftalarda nasıl kaçırdığını herkes biliyor. Ama o sezon ellerinde Suarez gibi bir yıldızlarının da olduğunu unutmamak lazım. Bu sezon onun yerine transfer edilen kalabalık bir oyuncu listesi var. Balotelli de dahil. Ancak hiçbiri Suarez gibi olamayacaklar, onun performansını yakalayamayacaklar, onun attığı gol kadar da atamayacaklar. Buna benim gibi inanan birçok futbolsever olduğunu düşünüyorum. Bundan dolayı şampiyonluk yolunda geçen sezonki gibi işleri kolay olmayacak. Üstüne üstlük bir de bu sezon Liverpool’un Şampiyonlar Ligi’nde de mücadele edecek olması, sezon sonunda ipi göğüslemek anlamında önlerinde bir engel olarak görülebilir.



Ahmet Vardi
Fırat Üni. Makine Mühendisliği
ahmtvrd@hotmail.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Murat Çolakoğlu Murat Çolakoğlu