Son Yazılar

Futbol

basketbol

diğer sporlar

30 Eylül 2014 Salı

Fatih'in Torunları: Karagümrükspor

Adları Karagümrükspor, lakapları Fatih’in torunları İstanbul’un unutulmuş çocukları. İstanbul’un Fatih ilçesine bağlı tarihi Karagümrük mahallesinden aldığı adıyla 1926 yılında Muhtar Bey ve arkadaşları tarafından kurulmuştur Karagümrük Spor Kulübü. Takımın renkleri o dönemki Karagümrük tulumbacılarına atıf olarak kırmızı alevi, siyah ise dumanı temsil edecek şekilde seçilmiştir.

Üç büyüklerden sonra ülkeye ilk yabancı takımı getiren takım olarak bilinen Karagümrükspor Türk futboluna yaptığı katkılar ile de adından bahsettirmiştir uzun yıllarca. Beşiktaş efsanesi olan Baba Hakkı, Karagümrükspor tarihinin en golcü futbolcusu olarak nam salmış Beşiktaş’a transfer olmuştur.  Türk sporuna birçok ismi katan Karagümrükspor, Türkiye liglerinin her kategorisinde boy göstermiş bir takımdır. Uzun yıllar şu anki adı Süper Lig olan Türkiye 1.liginde mücadele veren Karagümrükspor, üç büyüklerin bile çekindiği ve çekinmekte haklı oldukları bir kulüptü.


Karagümrükspor ile ilgili yazı olurda Kasımpaşa derbisinden bahsedilmez mi? İki takım arasındaki rekabet kulüplerin kurulduğu yıllara kadar dayanır. Birbirine yakın deplasman olmaları ve ikisinin de semt takımı olmaları sebebiyle iki takım taraftarının en çok rağbet gösterdikleri maçlar bu derbiler olmuştur. 


Futbolun endüstri haline geldiği günümüzde, vasıfsız ve sadece para kazanmayı amaçlayan kulüp başkanları yüzünden futboldan zevk alamaz eski tadı arar olduk. Bu endüstride kaybeden, ayakta kalamayan kulüpler bize futbolu sevdiren öğreten kulüplerdi. Futbolcular arasında saygının tükendiği, rekabetin yerini hayâsızlığa terbiyesizliğe bıraktığı şu günlerde insan nerede o eski takımlar nerede o eski futbol diyor. Bunun adını ben bugün Karagümrükspor koydum yarın siz Vefaspor, Sakaryaspor vs. koyabilirsiniz. 





Mustafa ERGİN               
İTÜ Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği                 
Twitter: @optikmaniaa

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Murat Çolakoğlu Murat Çolakoğlu