Son Yazılar

Futbol

basketbol

diğer sporlar

24 Şubat 2014 Pazartesi

Hakikaten Şu Orta Yuvarlak Ne İşe Yarar ?



   Bazı maçlar vardır ; ölümüne 0-0'a adanmış. Hani Rıdvan Dilmen'in tabiriyle "Sabaha kadar oynansa gol çıkmaz!". Bir iki tek tük heyecan yaratan pas trafiği , defans arkasına atılan uzun toplar... Bu tarz maçlarda eğer bir defans oyuncusu bariz bir hata yapmıyorsa çok net tehlikeli pozisyonlar izlemek mümkün değildir. İşte bu yönde ilerleyen maçlarda bazen aklınıza saçma sapan sorular takılabilir. Futbolcuların kramponlarını tanımaya çalışmak , tribünlerden gözünüze ilginçlikler kestirmeye çalışmak gibi yapabileceğiniz çeşitli mini oyunlar da mevcuttur. Gerçek bir futbol maçı izlerken değil ama Football Manager oynarken , benim takım sayısız gol pozisyonunu hoyratça harcarken (FM 2005 Hull City kariyeri) , Stuart Elliot kendini bir o dala bir bu dala atarken , Ian Ashbee tüm maç içinde sadece kendi defansımızla kısa pas alışverişinde bulunarak Fenerbahçeli Selçuk Şahin'e nazire yaparken aklıma (mutlaka sizlerin de hayatında bir kez olsun aklına takılan ve amaaan canım neyse ne dediğiniz) bir soru takıldı ? BU ORTA SAHA YUVARLAĞI VE CEZA SAHASI YAYI NE İŞE YARAR ?!

   Bu müstesna çizgiler bir penaltı noktası bir korner çeyreği (hakeme çaktırmadan ihlal etmek pek yaygındır) kadar önem arz etmese de ufak tefek rollere sahipler. Kısa kısa şöyle özetleyeyim.

CEZA YAYI : "Penaltı noktasına 9 metre 15 santimetrelik uzaklığı belli eder. Penaltı kullanılırken ve ceza sahasına yakın yerlerdeki serbest vuruşlarda oyuncuların/barajın duracağı yeri belirlemede yardımcı olması için vardır". "Bu yayın içinde kalan bölge ceza sahasına dahil değildir. Ancak yay, penaltı atışı sırasında diğer oyuncuların topa bu mesafeden yakın olmasını önler."

ORTA SAHA YUVARLAĞI : "Orta yuvarlak, temel olarak oyunun merkezini belirler gibi görünür ama bu anlamda asıl misyon orta noktadadır. Oyun başlarken ya da gollerden sonra oyuna başlayacak takımla rakip takım oyuncuları arasında 9.15 m gibi bir mesafe aralığı vermek ve oyuna başlayan takıma nefes aldırma eğilimde bir çizgi olarak dikkat çekmektedir ve potansiyel tek görevi de budur."


   Yukarıda bir futbol sitesinden aldığım orta saha yuvarlağı tanımını yazan yazar arkadaşın yazısının bir noktasındaki şu tahmini beni gerçekten güldürdü : "Orta yuvarlak sayesinde yayıncı kuruluş top şeklinde reklam alabilmektedir."


   Son olarak bu fotoğraf kıymeti bilinmeyen , hakkı yenen , hor görülen tüm orta saha yuvarlakları için gelsin. Şu sıralar oynanan Elazığ-Fenerbahçe maçındaki orta yuvarlak... Muhtemelen sarhoş saha görevlileri tarafından çizilmiş.




ANIL GÜLER
İTÜ ÇEVRE MÜH.
Mail: anilguleritu@gmail.com
Twitter : @anilgulerr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Murat Çolakoğlu Murat Çolakoğlu