Son Yazılar

Futbol

basketbol

diğer sporlar

12 Şubat 2014 Çarşamba

İTALYANLARIN EMEKLİ ETTİĞİ FORMALAR



                Forma emekli etmek, formayı kullanması için yerine gelecek genç yeteneği beklemek futbolun duygu dolu anları olarak futbol tarihinde yerini almıştır. Bunun en bariz örnekleri ise İtalya’dan çıkıyor. Bir sürü örnek olmasına rağmen bu yazımda İtalya’da emekli edilen formalardan bahsetmek istiyorum.

                                               
                
İlk olarak Milan’dan başlayalım. Libero deyince Beckenbauer’den sonra en bilinen futbolcu şüphesiz Franco Baresi ve 6 numaralı forması. 20 sene boyunca Milan forması terleten futbolcunun 6 numaralı forması 1999 yılında yani futbolu bıraktıktan 2 sene sonra emekli edildi ve o günden beri hiçbir futbolcuya 6 numaralı formayı giymek nasip olmadı.

              
                Milan’ın emekli ettiği formalar sadece Baresi’nin 6 numarası değil ama bu seferki durum biraz farklı. Cesare Maldini’nin 1954 yılından itibaren Milan formasını 12 sene başarıyla giymesinden dolayı 1966 yılında emekli edilen 3 numara, oğlu Paolo’nun 1984 yılında 3 numarayı almasıyla 25 yıl boyunca tekrar Milan için sahalarda olacaktı. 2009 yılında Paolo’nun da futbolu bırakmasıyla emekliye ayrılan 3 numara şimdilerde yeni sahibini bekliyor. Peki, 3 numaranın yeni sahibi kim olacak?  Tabii ki 1996 doğumlu Christian Maldini’den başkası değil. Futbola Milan altyapısında başlayan genç bek geçtiğimiz günlerde as takım tecrübesi kazanması için Brescia’ya kiralandı. Umarım gelecek nesil de bir 3 numaralı Maldini görmüş olur diyorum ve en yakın zamanda Milan’da as takımda oynamasını diliyorum.
                         
                             
                
              Emekli edilen formalar hakkında yazı yazılır da Maradona’dan bahsetmemek olur mu? Maradona Napoli’ye transfer olduğunda sırtladığı 10 numaralı formayla kulübüne tarihinde kazanamadığı kupaları kazandırdı. Napoli taraftarlarınca öyle çok seviliyordu ki, İtalya – Arjantin maçında Napoli taraftarları Arjantin’i desteklemişti. Napoli kulübü ise 10 numaralı formayı emekli ederek Maradona sevgisini göstermişti.
                  

              
             Bunların haricinde İnter, 18 yıl formasını terleten sol bek Giacinto Facchetti’nin 3 numaralı formasını emekli etti. Roma 13 yıl formasını terletip 400’ün üzerinde maça çıkan Nascimento Aldair’in 6 numaralı formasını emekli etti ta ki 2013 yılında orta saha oyuncusu Kevin Strootman’ı transfer edesiye kadar. Brescia kariyerinin sonunda sadece 4 yıl forma giyen Roberto Baggio’nun 10 numaralı formasını emekli etti ve son olarak Gianfranco Zola’nın 10 numaralı forması bir süreliğine Cagliari tarafından emekli edildi, bonus olarak da Chelsea’deki 25 numaralı forması da bu kulüp tarafından emekli edildi.
               




 Murat ÇOLAKOĞLU
İTÜ Şehir ve Bölge Planlaması Öğrencisi
Mail adresi: mcolakoglu45@gmail.com                


           

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Murat Çolakoğlu Murat Çolakoğlu