Son Yazılar

Futbol

basketbol

diğer sporlar

19 Ocak 2014 Pazar

Fabrika Ajax’ın En Büyük Olduğu Zaman: 1994-95 Sezonu Ajax Kadrosu



Seedorf’un Milan’ın teknik direktörü olduğunu duyunca akıllara birden 1994-1995 sezonunda Şampiyonlar Ligi'ni kazanan efsane Ajax kadrosu gelmiştir. Bilirsiniz ki o kadroda oyunculuk yapmış bütün isimler döneminin yıldızları arasına girmiş ve şu sıralar birçok önemli kulübün teknik kadrosunda görev almaktalar. Seedorf’un da futbolu bırakmasıyla o kadrodan aktif futbol yaşamını sürdüren bir isim kalmadı. Şimdi isim isim o efsanevi kadroyu hatırlayalım.


1-) Edwin van der Sar
Genç Edwin

Futbola orta saha olarak başlayan efsane file bekçisi Ajax’ta patlama yapmış ve burada 9 yıl forma giydi. Ajax’ta 4 kez lig şampiyonluğu, 3 kez Hollanda Kupası şampiyonluğu, 1992 yılında bir UEFA Kupası, 1994-95 sezonunda Şampiyonlar Ligi şampiyonluğu, 1995 senesinde hem Kıtalararası Kupa hem de Süper Kupa’yı kazandı. Bu başarılardan sonra Ajax taraftarının gönlünde çok büyük bir yer etti. 1998-1999 sezonu sonunda bedelsiz olarak Juventus’un yolunu tuttu. Burada 2 sezon as kaleci olsa da Gianluici Buffon’un transferiyle yedek kalmamak için takımdan ayrılıp Ada’nın yolunu tuttu. Fulham’da 4 yıl forma giyen van der Sar, 127 maç oynadı. Daha sonra 5 Haziran 2005 tarihinde Manchester United’a transfer oldu. 2 milyon Euro karşılığında 2 yıllığına transfer olduğu söylendi fakat gerçek ücret hiçbir zaman açıklanmadı. Maçlarda iyi performans sergilemesinden dolayı taraftarları ve yönetimi mutlu eden Hollandalı file bekçisinin sözleşmesi 2008'e kadar uzatıldı. 2010-2011 sezonu sonunda ise artık emekli olması gerektiğini düşünen van der Sar futbolu bıraktı ve spor pazarlaması eğitimi aldıktan sonra her şeye başladığı Ajax kulübüne bu işte görev almak üzere geri döndü.



2-)Danny Blind

Şimdilerde kendisinden çok oğlu Daley Blind’ın adı duyuluyor. Oğlu da kendisi gibi Ajax’ın dünya futboluna kazandırdığı genç yıldızlardan bir tanesi. Danny Blind o dönemin Ajax takımının kaptanıydı 3 stoper oynayan takımın en sert en zor geçilen defans oyuncusuydu. Tam bir lider, tam bir görev adamı olan Blind topla birlikte de çok etkili bir defans oyuncusuydu. 1986 yılında Sparta Rotterdam’dan Ajax’a transfer olan Blind kariyerinin sonuna kadar Ajax forması giydi ve 1999 yılı sonunda futbolu burada bıraktı. Emekli olduktan sonra 2005 yılında Koeman’dan boşalan göreve gelen Blind, Ajax’ın teknik direktörü oldu fakat sadece 422 gün görevde kaldı. Daha sonra da bir süre eski klübü Sparta Rotterdam’da futbol direktörlüğü yaptı.







3-)Michael Reiziger
Şampiyonlar ligi finali oynadığında sadece 22 yaşındaydı Reiziger. 3’lü defansın sağında görev alıyordu ve güçlü müdahaleleriyle tanınıyordu. Ajax Şampiyonlar Ligi’ni aldıktan sonra Milan’a transfer oldu orada 1 yıl forma giydikten sonra yıldızının iyice parlayacağı Barcelona’ya geçti. Burada 173 maça çıkan Reiziger Katalanların sevgisini ve saygısını kazandı. 2004 yılı sonunda Middlesbrough’ya transfer olan başarılı defans oyuncusu Ada ekibinde de 1 sezon oynadıktan sonra tekrar Hollanda’ya döndü. 2005-07 yılları arasında PSV forması giyen oyuncu 24 maça çıktı ve sonra futbolu bıraktığını açıkladı.






4-)De Boer İkizler

Ronald ve Frank de Boer ikizler Hollanda’nın birçok tadını birlikte paylaşan kardeşleriydi. Birbirlerini hiç yalnız bırakmadılar. İkizlerden biri takım değiştirdiğinde diğeri de hemen yanında bitirveriyordu. İkizler tam anlamıyla birbirlerini tamamlıyorlardı. Frank güçlü ve teknik bir defans oyuncusu, Ronald ise daha çok oyun kurucu ve skorer bir orta saha idi. İkizler 1994-95 sezonundaki efsanevi başarılardan sonra 1998 sezonu sonuna kadar Ajax’ta kaldılar fakat 1998 sezonu sonunda Van Gaal’in Barcelona’sına transfer oldular. Ronald 2008 yılında Katar’ın Al-Shamal takımında futbolu bıraktı, Frank de 2003-04 sezonunda Galatasarayda forma giydi ve 2006 yılında ikizi Ronald’ın oynadığı Al-Shamal takımında futbolu bıraktı.






5-)Frank Rijkaard



Frank Rijkaard futbola başladığı kulüp olan Ajax ile Şampiyonlar ligini kazandığında kariyerinin sonlarına gelmişti. Yaşı 33’e dayanan Rijkaard Milan’da geçirdiği harika sezonları Ajax’a borçlu olduğunu çok iyi biliyordu. Bu büyük başarıda çok büyük payı olan Rijkaard genç oyunculara ağabeylik etmiş, onların yıldızının parlamasında da büyük pay sahibi olmuştur. Rijkaard Milan’ın Gullit, Rijkaard, Van Basten üçlüsünün yıldızı olduğu için Milan’lı Rijkaard olarak anılır ama o Ajax’ın da efsanevi isimlerinden biridir. Futbolu Ajax’ta bırakan Rijkaard teknik direktörlüğe soyunmuş ve bu alanda da Barcelona’da çok başarılı işler çıkarmıştır. Galatasaray’da da hocalık yapan Rijkaard başarılı olamamış ve 1 yıl sonra görevden alınmıştır.







6-)Edgar Davids
Sırada tüm sempatikliğiyle Edgar Davids. 90’lı yılların çocukları mahalle maçlarında onu seçer, onun gibi topa vurmaya çalışır, taktığı harika gözlüğü, kafasına gözüne taktığı çeşitli materyallerle taklit etmeye çalışırdı. Surinam asıllı Hollandalı yıldız orta saha oyuncusu altyapısından çıktığı Ajax kulübünde 94-95 sezonunda Şampiyonlar Ligi'ni kaldırdı. O sezon daha 21 yaşını yeni bitiren genç oyuncu bu kupayı kazandıktan sonra adından daha çok söz ettirmeye başladı ve bir sezon sonra Milan’a transfer oldu. Orada bekleneni veremeyen Davids 1997 yılında Juventus’a transfer oldu ve İtalyan devinde 159 maça çıkarak taraftarların gönlünde taht kurdu. Uzun bağlı saçları, turuncu gözlüğüyle dikkatleri üzerine çeken oyuncu sert şutlarıyla kalecileri avlamaktan da geri kalmadı. Bu 159 maçta 8 gol attı bu 8 gol de birbirinden güzeldi. Daha sonra Juventus’tan Barcelona’ya kiralanan Davids aynı sezon içinde İnter’e satıldı ve bir sezon forma giydi. Oradan Tottenham’a oradan da tekrar Ajax’a dönen sempatik yıldız son olarak ise İngilitere Konferans ligi takımlarından Barnet’te hem oyuncu hem teknik adam olarak görev alıyordu fakat Barnet'teki görevinden de ayrıldı.




7-)Clarence Seedorf
Ronaldo ve Seedorf

Sıra bu yazıyı yazmama vesile olan adama geldi; Clarence Seedorf.Ajax tarihinin en önemli genç yıldızlarından bitmeyen enerjisi, üstün top kontrol yeteneği ve pas yeteneğiyle tanındı. Seedorf, Milan taraftarlarından önce Ajax ve Real Madrid’in yıldızıydı. Ajax ile Şampiyonlar Ligi'ni kazandıktan sonra İtalya’nın yolunu tutan Seedorf bir sezon Sampdoria forması giydi daha sonra 1996 yılında Real Madrid’e transfer oldu. Madrid’de 121 maça çıkan Seedorf burada 2 kez Şampiyonlar Ligi'ni kazandı ve artık bir dünya yıldızı oldu. 2000 yılında İnter’e transfer olan yıldız orta saha oyuncusu burada 2 sezon oynadı ve asıl efsane olarak tanınacağı, bilineceği Milan’a transfer oldu. Milan'da 10 sezon top koşturdu 300 maça çıktı ve 48 gol attı. Burada da Şampiyonlar Ligi'ni kazandı ve Dünya üzerinde 3 farklı takımda 4 kez Şampiyonlar ligini kazanan tek oyuncu ünvanına sahip oldu. Milan’ın gençleştirme projesine kurban giden yıldız oyuncu 2012 yılında Botafogo’ya gitti ve 2014 Ocak'ında futbolu bıraktığını, Milan’ın teknik direktörü olduğunu açıkladı.



8-)Jari Litmanen

Finlandiya tarihinin tartışmasız en büyük futbolcusu. 1994-95 sezonunda Ajax formasıyla Şampiyonlar liginde 6 gol atarak kupayı getirdi fakat bu goller onun gol kralı olmasına yetmedi. Ajax’la kupayı kazandıktan 3 sene sonra Barcelona’ya transfer olan Fin yıldız, transfer olduğu zaman sakat olduğu için 2 yılda toplam 21 maç oynayabilmiş ve beklenenleri verememişti. Kendisi de Barcelona'ya transferini hayatındaki en kötü karar olarak nitelendirmekte zaten. 2001 sezonu sonunda Liverpool’a transfer olan Litmanen orada form tuttu ve sezon sonunda Ajax’a geri döndü. Ajax’ta 2 sezon sakatlıklarla boğuşarak oynadıktan sonra çeşitli kuzey takımlarında forma giydikten sonra futbolu bıraktı.10 numaralı Ajax forması Ajax Müzesi'nde halen saklanmakta.




9-)Marc Overmars

Hızıyla tanınan müthiş sol kanat oyuncusu. Çift ayaklı olması ona çok önemli goller kattı oynadığı dönemde. Şampiyonlar Ligi zaferinden sonraki sene Arsenal’a transfer olan Overmars burada 3 sezon forma giydi ve dünyaya kendini kabul ettirdi. Daha sonra 4 yıl Barcelona forması giydi ve 2004 te futbolu bıraktığını açıkladı. Çünkü sakatlıklar her yaşlı futbolcu gibi onu da vurmaya başlamıştı... Bıraktığını açıklamasına rağmen Jaap Stam’ın jübilesindeki iyi oyunundan sonra taraftarlar tekrar oynamasını istedi kendisi de bu istekleri kıramadı 1 sezon Go Ahead Eagles’da oynadı ve futbolu bıraktı.









10-) Finidi George


1993-96 yılı arasında Ajax’ta forma giyen George, döneminde Nijerya’nın en ünlü oyuncularından birisi olmuştu. Sağ kanat oyuncusu olmasına rağmen golcü kimliğiyle tanınan George, o efsane final maçında daha 24 yaşındaydı. Daha sonra birkaç yıl Real Betis’te oynadıktan sonra 2004te Mallorca’da futbol hayatına son verdi.







11-)Nwankwo Kanu


Bir başka yıldız Nijeryalıdır kendisi. Ajax’a çok şey borçlu olan Kanu, Ajax döneminde 54 maçta 25 golle adını duyurmuştu. Uzun boyu, güçlü fiziğiyle kendine pozisyon yaratmakta zorluk çekmeyen Kanu daha 17-18 yaşında Şampiyonlar Ligi kupası gördü. Arsenal’a transfer olduktan sonra orada dünyaca ün sahibi oldu. 119 maça çıkan Kanu 30 golle takımına büyük katkılar sağladı.










12-)Patrick Kluivert

Sıra finalin asıl yıldızına, kupayı getiren golün sahibine geldi. Viyana’da takımının Milan’a karşı oynadığı finalde 70. dakikada Litmanen’in yerine oyuna giren genç yıldız 85. dakikada kupayı getiren golü attığında sadece 18 yaşındaydı ve onun hayatının dönüm noktası kesinlikle bu olmuştur. Yıllar geçtikçe Surinam asıllı Hollandalı yıldız santrafor Patrick Kluivert, Ajax altyapısından çıkan en iyi forvetlerden birisi olarak anılmaya başlandı ve bir Barcelona efsanesi olma yolunda ilerledi. 1998 yılında Barcelona’ya transferinden sonra en parlak dönemini burada yaşadı ve 182 maçta 90 golle 6 yılda kulübün unutulmazları arasına girdi. Bi ara Newcastle United'ta da forma giydi.









Bu güzel oyuncuları hatırladıktan sonra biraz da nostalji yapalım.


Overmars, Litmanen ve Kluivert 
Litmanen’in Ajax müzesinde saklanan forması
Clerence Seedorf ve Küçük Nigel De Jong 
 Küçük yıldız Kluivert ve Frank Rijkaard
 Kupayı kazandıkları andaki mutluluk paha biçilemez.

Küçük Kluivert ve Van Basten


   



Tufan Demir
İTÜ Elektrik Mühendisliği
Mail adresi: tufan.demirr@gmail.com



 
 







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Murat Çolakoğlu Murat Çolakoğlu