Son Yazılar

Futbol

basketbol

diğer sporlar

15 Ağustos 2014 Cuma

Bir Sayıdan Daha Fazlası


Rakamların ve onların oluşturdukları sayıların, matematik, fizik gibi bilimlerin temel taşı olduklarını hepimiz biliyoruz. Ancak, sayıların uzunluk, ağırlık, tarih, boyut bildirmek dışında da kullanılabileceği özel bir alan bulunmaktadır. Bu alanda, sayılar her hangi bir varlığın evrensel plandaki yerini ve önemini anlamamız açısından büyük yardımlar sağlamaktadır.Neyse sözü daha fazla uzatmadan konumuza geçelim. 

Nba’de de  sayların çok önemli bir yeri var. İstatistiklere o kadar öenm veriyorlar ki her sene farklı tarzdan istatistiklerle karşılaşıyoruz. Tüm bunların yanında  “Emekli Formalar” etiketinin yeri çok farklı. Birçok takım kendi tarihlerine damgasını vurmuş oyuncularının saygı niteliğinde formalarını emekli ediyor. Hatta bazen oyuncuların yanında takıma damgasını vurmus antrenörlerin veya takımla ilgili herhangi biri için bile emekli edilebiliyor.  Emekli edilmiş numaraları o oyuncudan başka kimse kullanamıyor. Ülkemizde de Beşiktaş İntegral Forex  Lock-out sezonundan dolayı ülkemizde forma giyen Deron Williams’ın 8 numaralı formasını emekli etmişti.

Takımların tarihi ve başarılarına göre  emekli ettiği forma sayısı farklı oluyor. Bu alanda zirve tahmin edeceğiniz gibi Boston Celtics’te ( 00 , 1 , 2 , 3 , 6 , 10, 14 ,15 , 16 , 17 , 18 , 19 , 21 , 22 , 23 , 24 ,25 , 31, 32 ,33 , 35 ) .  Hepsi birer efsane. 6-Bill Russell  oynadığı  13 sezonda 11 şampiyonluk getiren adam , 33-Larry Bird 13 sene oynadığı takımında 3 şampiyonluk ve birçok bireysel ödülün sahibi oldu. Şu sıralarda kendisi Pacers takım sahibi.  Boston Celtics’ten sonra aklımıza Michael Jordan veya Los Angales Lakers geliyordur. Lakers 7 oyuncusunun formasını emekli etmiş durumda (13 , 22 ,25 , 32, 33, 42, 44 ).  13-Wilt Chamberlain istatistikleri süpüren adam ; 40+ ve 50+ sayı ortalamaları , 118 maç 50+ üzerinde sayı bulma , bir maçta en çok sayı atan oyuncu (100) , 20000 sayı barajını geçen ilk oyuncu ve kazandığı 2 yüzük. Aynı zamanda oynadığı  Golden State Worriors ve Philedelphia 76’ers salonlarında da emekli edilmiş durumda.  Konu emekli edilmiş formalar olunca her sayı bir efsane anlamına geliyor ancak hepsini anlatmak imkansız hepsi özel oyuncular.  32-Earvin Magic Johnson , 33 – Kareem Abdul –Jabbar , 44-Jerry West ( Nba logosunda gördüğümüz oyuncudur kendileri). Büyük ihtimalle ileride Kobe Braynt’ı bu isimlere ekleyebiliriz.

Gelelim  Majestelerine. 23 Numaralı forması sadece oynadığı sayısız başarılar yakaladığı  Bulls’ta emekli edilmemiş. Miami Heat ona “Saygı” niteliğinde oynamamasına rağmen 23 Numaralı formayı emekli etmiştir. Gerçekten takdir edilecek bir hareket diyebiliriz. Bulls demişken Phil Jackson’adan bahsetmeden olmuyor. İsmine ait forması emekli edilmiş durumda. Bulls için Tam 6 yüzük kazanmış bir efsane. 

Her takım bir efsaneye sahip diye bir kural yok tabiki. Charlotte Bobcats (Yeni ismiyle Charlotte Hornets ) , Los Angeles Clippers , Memphis ve Toronto Raptors  tarihinde hiçbir formayı emekli etmedi.  Orlando Magic 6 numaralı formayı “ The Fans ( Sixth Man ) “ olarak emekli etmiştir.

Nba’de forması emekli edilmiş Avrupalı oyuncular yok değil . Drajan Petroviç  (New Jersey Nets , 3 ) , Vilade Divac (Sacremento Kings , 21 ) , Zydrunas Ilgauskas (Cleveland Cavaliers , 11 ).

Şu an izlediğimiz çoğu oyuncu belki de bu isimlerin arasına adını yazdıracak.Ülkemizde popüler olmasa da bazı oyuncularımızın da bu tür organizasyonlarla değerlerinin ortaya konması taraftarıyım.Anlaşıldığı üzere bazen sayılar kendilerinden çok daha büyük bir öneme sahipler ve bizler de bu sayılara , formalara ve kişilere her zaman saygı duyuyoruz. 





    Gökhan Bilgi
    Çukurova Otomotiv Mühendisliği
    bilgi.gokhan7@gmail.com
    twitter : gokhanbilgi7


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Murat Çolakoğlu Murat Çolakoğlu