Son Yazılar

Futbol

basketbol

diğer sporlar

21 Ocak 2014 Salı

ATANAMAYAN CHELSEA FORVETLERİ


       
Bilindiği üzere Chelsea Abramovich ile beraber son yıllarda Avrupa’da adından söz ettiren bir takım olmuştu. Yapılan sansasyonel transferlerin bir çoğu Chelsea ile önemli işlere imza attı ama bazıları ise bekleneni bir türlü veremedi. Bunun sebebi Abramovich’in hoşuna gideni alması ille de bu adam bizim forvetimiz olsun isteğiydi. Şimdi bazı oyuncuları Chelsea öncesi ve sonrası diye analiz edip yorumu size bırakalım.


    Analizimize Shevchenko ile başlayalım. Milan ile özdeşleşen kupalar kaldıran Sheva, 2006 yılında 46 Milyon €’ya Chelsea'nin yolunu tuttu. Chelsea öncesi, Milan ile Serie A’da çıktığı 226 maçta 126 gol attı ve her CM/FM oyuncusunun rakip takımda olmasından korktuğu, kendi takımında ise mutlaka bulunmasını istediği bir oyuncuydu. Chelsea ise onu artık ne şekildi bitirdi bilmiyorum ama Premier Lig’de çıktığı 48 maçta 9 gol atabildi hatta kiralık olarak gönderildiği Milan’da çıktığı 18 maçta da gol atamadı. Shevchenko’nun Chelsea dönemi ile ilgili düşünceleri aktarayım. “Chelsea’ye geldiğimde neredeyse 30 yaşına geliyordum ve Milan ile kazanabileceğim kupaları ve ödülleri kazanmıştım. Chelsea taraftarı ise benden yine aynı başarıları tekrarlamamı istiyorlardı ama artık genç değilim ve bir çok sakatlık geçirdim. Londra benim için çok iyiydi çok rahattım ama çok zor bir deneyimdi”. 


              
  Sıradaki golcümüz ise Hernan Crespo. İtalya liginde Juventus dışında zirveye oynayan her takımın golcüsü olan Crespo, Chelsea öncesi Lazio ve Parma’da başarılı sezonlar geçirdi. Chelsea’ye gelmeden bir sezon önce İnter’e Ronaldo’nun yerine transfer olmuştu. O sezon Inter’de Christian Vieri, Gabriel Batistuta, Muhammed Kallon, Obafemi Martins, Alvaro Recoba gibi gol makineleri vardı ve ligde 18 sadece maçta forma şansı bulabildi. Şampiyonlar Ligi'nde ise 12 maçta 9 gol atarak ne kadar kaliteli bir golcü olduğunu gösterdi. Ardından gittiği Chelsea’de 10 gol atabildi ve sonraki sezonda tekrar Serie A’ya kiralandı. Milan ile pek de başarılı olamadı.(28 maç 10 gol) Chelsea’ye döndüğünde yine başarısız olan Crespo 30 maçta 10 gol atabildi. 26 Milyon €’ya geldiği Chelsea’de 4 sezon geçirmesine rağmen sadece 2 yıl kadroda yer buldu. Chelsea sonrası da kendini bulamayan golcü 2011/2012 sezonunda futbolu Parma’da bıraktı. Chelsea kariyeri ile ilgili İngiliz basınında "Maç başına 1 milyon sterline mal oldu." şeklinde aşağılayıcı haberler çıktı.
                 

Chelsea ve golcüleri denir de son dönemlerin en başarısız Chelsea oyuncusu Torres’den bahsedilmez mi? Atletico Madrid’in, Liverpool’un gol makinesi Fernando Torres, Chelsea’ye transfer olduğundan itibaren gol atmayı unuttu. Bunun sebebi Chelsea’deki futbol sistemine ayak uyduramaması. Kim gelirse gelsin Drogba merkezli bir Chelsea hücum hattı olması ve diğer forvetlerin kanatlarda oynaması önemliydi. Kanat oyuncusu olsa ya da kanattan evrilme bir forvet olsa belki iyi işler yapabilirdi. Kalou ve Anelka bu yönleriyle Chelsea taraftarlarının daha çok sevdiği forvetler olmuşlardı. Abramovich’in Torres’den beklentisi bir dönem oldukça fazlaydı. "Takımın başına neden Rafa Benitez’i geçirdiniz? " diye sorduklarında Torres’i anca bir İspanyol oynatabilir demişti.
              
           

  Yazımın sonuna gelirken Abramovich’i bir FM oyuncusu olarak gördüğümü belirteyim. Kim ona gol atarsa ya da liginde gol kralı olursa yaşı fark etmeden transfer ediyor ve belki bizde de iş yapar diye bekliyor. Daha nice Chelsea forveti var iş yapamayan ama bazılarına yeterli şans vermediler. Daniel Sturridge, Charlton Cole ve Lukaku gibi. Bazıları ise bu yazıdan 2 gün önce 3 gol atmasa burada olacaktı. Eto’o gibi. Demba Ba ise Newcastle United’ı bırakıp gittiği için ondan bahsetme gereği duymadım.

   



Murat ÇOLAKOĞLU
İTÜ Şehir ve Bölge Planlama
Mail adresi: mcolakoglu45@gmail.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Murat Çolakoğlu Murat Çolakoğlu